ZX Spectrum stuff International youth work Porsche 924 Misceallous

View My Stats
ZX Spectrum játékok 1993 után

Magyarul/In Hungarian · Angolul/In English · Galéria/Galéria · Downloads/Letöltések

Bevezetés: ZX Spectrum játékok 1982-től 1993-ig

A legtöbben úgy tudják, hogy Nyugat Európában az "utolsó" kereskedelmi forgalomba került játék a ZX Spectrumra a Dr. Who - Dalek Attack volt 1993 júliusában. Ez azonban korántsem igaz. A ZX Spectrum tetemes játékállományának mintegy 10%-át kiadó szöveges kalandjátékok forgalmazása még évekig folytatódott. Az utolsó mohikán, a Zenobi Software 1997 májusában adta ki a legutolsó kereskedelmi játékot, az Edwina Brown által készített Hide & Seek című alkotást.

A hanyatlás, mely a kiadott programok számával egyértelműen mérhető, azonban már 1993 elejétől megfigyelhető. A szoftver-forgalmazó cégek már ez év tavaszától nem fogadtak el új Spectrum játékokat a szerzőktől, valamint a magazinok is sorra szűntek meg. A még talpon maradt szaklapok újdonságok rovata is gyakorlatilag üresen maradt, illetve megszűnt. Májusban a Sinclair User, majd szeptemberben a Your Sinclair is távozott.

1992-ben még relatíve sok játék látott napvilágot, a következő év megfogyatkozó kiadásai egyértelműen jelezték: a nagy szoftvercégek már a PC, Amiga, Atari ST és a konzolok felé orientálódnak és elhagyják a 8 bites mikrók piacát.

Nemcsak a Spectrumét, de az örök rivális Commodore 64-ét is.

A történelem fintora, hogy jelenleg a ZX Spectrumra jóval több játék és felhasználói program jelenik meg, mint az előbbiekben említett 16 bites platformokra...

Körülbelül összesen 12 ezer játék jelent meg a ZX Spectrum nagyjából 11 éve alatt (1982 április - 1993 július). Ez a termékenység egyedülálló mind a mai napig. És a történetnek korántsincs vége... Sőt, az igazán érdekes rész csak most következik!

Az ex-Szovjetunió Spectrum játékai Russia Belarus Ukraine

A klónok megjelenése

A ZX gépek másodvirágzásukat a volt Szovjetunió (elsősorban Oroszországban, de a többi kisebb utódállamban is) területén érték el. Hogyan is?

Az orosz átlagfizetéseknek elérhetetlen árú PC/AT-k helyett a ZX Spectrum gépeket gyártották le szovjet alkatrészekből, így vált meghatározóvá e géptípus. 1985-ben másolták le az első 48K-s gépet, majd 1991-ben kezdődött a 128K-s Spectrum-klónok térhódítása.

Ez lett az iskolaszámítógép (Hobbit 64K), de hamarosan megjelentek a kisebb-nagyobb cégek által kínált ZX-klónok is, mint például Scorpion, Kay, ATM és még kitudja hány egyéb mutáció. Sőt, magánszemélyek is belevágtak a ZX-klónozásba! Jellemző volt, hogy a munkaidő után az elektronikai gyárakban dolgozó alkalmazottak nekiálltak klónokat előállítani. Ezt elősegítette, hogy a legtöbb klón kapcsolási rajza szabad hozzáérésű volt. Így született meg az egyik legnépszerűbb ZX-típus, a Pentagon is.

Csak hogy az összegek nagyságrendjével is tisztában legyünk: egy korabeli Amiga vagy PC konfiguráció 300 és 1000 dollár között mozgott, egy Pentagon vagy Scorpion pedig 20-100 dollárt kóstált.

A képet tovább színesíti, hogy az egyes klónoknak többféle variánsa létezik, melyek egymással sem teljes mértékben kompatibilisek. A különböző klónok kompatibilitása meg külön kérdés.

Ez vezetett ahhoz, hogy az újkori ex-szovjet játékok nem minden klónon futnak tökéletesen (és persze eredeti ZX Spectrumon sem!), mivel a programozók csak a maguk közelében elérhető gépeken tesztelték a programokat. A legtöbben eredeti ZX Spectrumot nem is láttak "élőben".

Talán érdemes megjegyezni, mint ahogyan Európában anno dúlt a C64-ZX "viszály", hasonló jelent meg az ex-szovjet területen is a különböző ZX-klónok tulajdonosai között.


Imperia 2 Dune: stratégia Spectrumra

A lemezes háttértár elterjedése

Egyeduralkodóvá az eredetileg angol gyártmányú Beta-128 diszk interfész vált az orosz klónok háttértárolójaként, a kazettás rendszer hamar eltűnt a süllyesztőben - akárcsak a korai 48K-s gépek.

A rendszer 4 darab 640K-s DD-s lemezegységet tud használni, 3; 3,5 és 5,25 colosakat egyaránt. Némelyik egyszerűsített verzióhoz csak két floppy kapcsolható.

Olyannyira ez vált standarddá, hogy hamarosan nem is külön interfészként terjedt el, hanem a klónok alaplapjára integrálva. A Beta rendszer egyébként sem szülőhazájában, sem Európában nem ért el kiemelkedő sikereket.

Az új rendszer természetesen új távlatokat nyitott a szoftverfejlesztésben: 640K óriási volt a 128K-s kazettás maximum mellett. Főleg, ha hozzávesszük, hogy az adatokat gyakran tömörítve tárolják a programozók. Ezzel akár 800K-t is rápakolhattak egyetlen lemezre. Amennyiben a számítástechnika-történet oldaláról nézzük az esetet, a ZX Spectrum 128K és a Beta-128 rendszerek kombinációja a számítástechnika történet hiányzó láncszeme a klasszikus 8 bites gépek (ZX Spectrum 48K, Commodore 64, Amstrad CPC 464, 664) és a 16 bites mikrók között.

Az új standard tehát a 128K-s gép lett Beta-128 interfésszel, valamint az AY-chip egy filléres tuninggal sztereóvá átalakítva. A hőskorban természetesen 5,25-ös lemezeket használtak, majd 3,5-ösöket, jelenleg a virtuális .TRD/.SCL lemezképek az egyeduralkodóak.

A legtöbb program a fenti konfiguráción fut. Néhány játékprogram azonban igényli a nagyobb memóriát (például 256K: Walker, Atomix, Country of Myths), a speciális ULA üzemmódokat, azaz a Gigascreen-t (Homer Simpson in Russia), a Multicolort (akár 83 szín, Wolfenstein 2004, Mario Islands, Hexagonal Filler) vagy a 7 MHz-es Turbót (Dune: Imperia 2).

Az 512K RAM minimum megkövetelése pedig több, mint furcsa a Spectrumos világban (Starcraft). Eddig egyetlen program, a Seasons of Sakura 16C követeli meg az 1024K-t minimumként, de ez egy másik kategória, hiszen egy új grafikus üzemmódot (16C) használ.

A játékok között találunk olyanokat, melyek elfutnak 128K-n, de a 256K jelenléte kifejezetten jót tesz a sebességnek (Crime Santa Claus De Ja Vu, Homer Simpson in Russia 2). Ha pedig digi és egyéb effektek színesítik a produktumot, akár 512K-val is jogosan kínálhajuk meg a játékot (Smagly 3). A Season of Sakura pedig egészen 4096K-ig támogatja a memória használatát, a 128K feletti részt cache memóriaként hasznosítva.

Ezek a nagyra nőtt óriásjátékok általában konverziók: a szerzők a spriteokat és az effekteket más platformokról lopták el.

Mire észbekaptak, rögtön kifutottak a 128K-ból és megalkották a gyakorlatilag eladhatatlan programokat (mivel az orosz többség 128K-s géppel rendelkezett, és elsősorban a fejlesztők birtokában volt csak ennél erősebb "vas"). Arról nem is beszélve, hogy az adott programnak általában létezik egy olyan verziója is, melyet mások minden probléma nélkül adaptáltak mezei 128K-s gépre.

Ahhoz, hogy ezek a programok memóriabővítésre, vagy erősebb gép megvásárlására csábítsák a játékosokat, sajnos többségükben túl későn jelentek meg.

Visszatérve a turbóra: eddig egyetlenegy program, a Wolfenstein 2004 fut nagyobb FPS-szel és a többi program "csak" gyorsabban. Mellesleg ez az egyetlen játék, amely támogatja a turbó mellett a cache memóriát, így a hagyományos 1,4x-szeres helyett 2x-szeres lesz a sebesség.

A Crime Santa Claus és a Super Mario Bros extra "havazós" effekteket mutat be a turbó üzemmódban.

Nyilván a Beta-128 tervezői egykor nem is gondoltak arra, hogy valaha egyetlen ZX Spectrum játék is elfoglal egy teljes 640K-s lemezt, esetleg játék közben az "Insert next disk..." felirat jelenik meg.

Jellemzően a képekkel illusztrált kalandjátékok (Anime Story, Nocturnal Illusion) vagy logikai játékok (Double Xinox, New Puzzle) foglalnak el egy teljes lemezt. A több részből álló folytatásokat is gyakran másolták rá a szerzők egyetlen lemezre (Crime Santa Claus Deja Vu, Smagly 3). A 640K játék kategóriában indult alkotások is értelemszerűen elfoglalják a teljes diszket (Cheitnot Chess, Wolfenstein 2004). Ugyancsak egy teljes lemezt tölthetnek ki a mega-játékok, melyek intrókat, átvezető képernyőket, bevezető animációkat, szintenként más-más zenét, kétnyelvű kommunikációt stb. kínálnak (Fire and Ice, Mortal Kombat 1, Pussy).

A többlemezes játékok már jóval ritkábbak, de például Copper Feet itt is kitett magáért: az Ufo 1 és a Black Raven 1 szintén két lemezt foglal el. A Last Hero of the Light Force kalandjáték és a Net Walk című hálózati játék szintén dupla lemezen jelent meg.

Igen, van még tovább is. A későbbiekben említendő Season of Sacura mindkét verziója (monokróm és color-per-pixel) három teljes lemezt foglal el a PC-ből konvertált grafikával. Alone Coder néhány játéka is támogatja ezt az üzemmódot, például a Ball Quest, a Pang 16C és a Time Gal. Ez utóbbi az első CD-ROM-os Spectrum program, megközelítőleg 190 megabyte és Sony Playstation konverzió.

A zenék, effektek sem maradtak érintetlenül. A kezdeti három csatornás monó hangot hamar felváltotta a háromcsatornás ACB sztereó hangzás.

Majd jöttek a különféle D/A átalakítók, mint a Covox (1x8 bit), Stereo Covox (2x8bit) és Soundrive (4x8 bit). A mintavételezés minősége ezekkel az eszközökkel 10-12 KHz, turbó ütemmódban 15-16 KHz lehet.

A General Sound hangkártya támogatása is megjelent, ezzel már közel Amiga szintű 4 csatornás zenéket és effekteket lehetett létrehozni (4x8 bit, 37,5 KHz). Jellemző azonban, hogy nem új játékokat írnak GS-re, hanem a régi klasszikusokhoz teszik hozzá az Amiga verzióból kibányászott zenéket és effekteket. Ha egy játék mellett az látjuk, hogy GS128 vagy GS512, az arra utal, hogy az adott program támogatja a General Sound kártya 128 vagy 512K-s verzióját.

A következő újdonság a Turbo Sound hatcsatornás eszköz támogatása, mely mostanában kezd elterjedni. Az újítás lényege egy második AY-chip beépítése. Mivel egy AY chip sztereó hangzásra képes, kettővel így a quadró zenék és effektek is elérhetőek.

Wolfenstein 2004: teljes 640K-t foglal
Mortal Kombat 2: egyenlőre csak alfa verzió
Hexagonal Filler: 83 szín egyszerre
Anime Story: teljes lemezes játék
Pang 16C
Time Gal: az első játék CD-ROM-on
Letöltés:
Alien Factory
Sam Style
Mr. Gluk
Siberian Group

Új generációs játékok

Megfogalmazódott a 90-es évek közepén az az igény, hogy ne csak a régi kazettás játékokat konvertálják át lemezre, hanem olyan játékokat írjanak, melyek kihasználják a klónok adottságait.

Itt rögtön két részre is oszthatjuk a megszületendő programokat. Egyrészt saját ötleteket valósítottak meg a programozók, hihetetlen mértékben kitolva a hardver korlátait (például Star Inheritance, Kolobok Zoom 1-2, Pussy, Technodrom, Last Hero of the Light Force).

Másrészt a DOS-os PC/Amiga-korszak klasszikusainak átiratai is jellemzőek voltak (Prince of Persia, Civilization, Dune 2 stb.). Ezen felül jellemző konverziós platform Nintendo Entertainment System orosz megfelelője (Ice Climber, Battle City és tucatnyi Mario-játék).

A legérdekesebb a történetben az, hogy olyan programok jelentek meg ZX Spectrumra, amiről korábban a szaksajtó kijelentette: lehetetlen elkészíteni a Spectrumos verziójukat! A kezdeti korszakot a viszonylag gyengébb minőségű programok tömege jellemzi, valamint az orosz-nyelvűség.

Ez bizonyos szempontból érthető is, hiszen az ex-szovjet kóderek nem is sejtetették, hogy számtalan lelkes ZX Spectrum tulajdonos foglalkozik még a gépével Európában hobbiszinten.

Kár, mert a sok gyenge színvonalú program mellett igen sok olyan játék készült, melyek minőségükben felveszik a versenyt a klasszikus kor kereskedelmi programjaival, vagy akár túl is szárnyalják azt - az angol nyelv hiánya miatt azonban korlátozottan használhatóak. Egy arcade játéknál ez még csak-csak elmegy, de például egy szöveges kalandjáték teljesen használhatatlan.

Sajnos e rossz szokás nem hunyt ki még 'napjainkban' sem (Seaquest, Anime Story).

A kedves olvasóban bizonyára felmerült a kérdés: vajon e játékok Spectrumos verziójának szerzői jogaival mi a helyzet? Az esetek legnagyobb részében elmondható, hogy az eredeti kiadó még csak nem is tud a ZX-verzióról.

A nemzetközi egyezményeket eredetileg a Szovjetunió írta alá, majd az utódállamok is újraszignózták. A szerzői jogok egyébként a volt Szovjetunió területén jóval szigorúbbak, mint Európában, ennek ellenére az oroszok lenézik ezeket a jogokat és mit sem törődnek velük. Az eredeti fejlesztő tehát egy petákot sem lát.

Sajnos ugyanez a kalózkodás áll fent az orosz fejlesztésű programokra is. Ezért az eladott példányszámok az ország méretéhez képest igen csekélyek, 3000 eladott példány egy játékból már jónak számított a 90-es évek közepén.

A legérdekesebb eset talán a Prince of Persia-é. Nicodim és a Magic Soft kiadásán felül számos feltört verzió keringett a meglehetősen nagy területű országban: az Another World Corp, a ChuckaByte, az Omega (Hackers) Group, a Phantom Family, Ticklish Jim és a Phantasy mind-mind kiadta "saját" verzióját. Ez utóbbi csapat a lemez mellett kazettán is, sőt ígérte az Euro-konform Plus D floppy változatot is.

Az orosz játékok egyébként mind Public Domain termékek, két kivétellel. A Dune 2-t még nem vásárolta meg a Spectrumos társadalom a szerzőktől. A Dune 2 amúgy is egy igen érdekes eset. Egyrészt kapásból eladhatatlan, hiszen 256K/7MHz kell neki. Másrészt a nagy rivális, a Black Raven 1 már 2000 óta freeware.. Kezdetben az Infokorm forgalmazta a programot díszdobozban és kis könyvecskével. Napjainkban a Sinclair Clubon keresztül rendelhetjük meg ezt az 1996-os alkotást. Alex Xor játékaira pedig a Spectrumosok között íratlan szabály vonatkozik: senki nem kalózkodik, és ennek fejében Alex egy évvel a kiadás után PD-vé nyilvánítja játékait. Axor egyébként a későbbiekben említendő "A te játékod" verseny alkotásait árulja. Bővebben néhány bekezdéssel később.


Prince of Persia: a legsikerültebb konverzió
Sea Quest: sajnos kizárólag oroszul
Seasons of Sacura(16C): csak három lemez...

Készítés és forgalmazás

Kik készítették és hogyan forgalmazták e hőskori programokat? Általánosságban véve elmondható, hogy kisebb csapatok készítették a programokat, vagy pedig néhány ismerős összeállt, és közösen készítették el remekművüket - ki-ki beleadva azt, amihez a legjobban ért. Egy ilyen kooprodukciós gyöngyszem a már emlegetett (sajnos) orosz nyelvű Crime Santa Claus: Deja Vu. (Zárójelben jegyezném meg, hogy ez az egyetlen olyan program, mely használja a speciális 128 színű üzemmódot a két címképernyőjén. Ennek ellenére a látvány korántsem olyan meggyőző, mint akár a 30 színt használó multicolor üzemmódnál).

A demócsapatok is gyakran készítenek játékokat ujjgyakorlat gyanánt, ekkor a demóikból ismerős effektek, megoldások gyakran visszaköszönnek a játékokból is.

Ahogy a demósok között is van egy elit, és vannak a "futottak még" kategória, ez az általuk kiadott játékok színvonalán is lemérhető. Kiemelkedően szép munka például az Omega Hackers Group Mario Islands című játéka. Az elit természetesen csak a saját színvonalán álló csapatokkal közösködött. Az előbb említett játék grafikáját adta át az n-Discovery-nek az OHG fejlesztés céljából. Ez a csapat 25 FPS-t ért el, de a játék befejezése végül félbeszakadt. Megjegyzendő, hogy e fejlesztőcsapatok tagjai tinédzserek, vagy pedig korai húszas éveikben járó fiatalemberek voltak. Természetesen többségük mára a számítástechnika élvonalába került.

A "családi vállalkozásban" készült programokra is van példa. Copper Feet-nek (Vyacheslav Mednonogov) bátyja, Alexej is sokszor segített.

Copper Feet egyébként hasonlóan Alex Xor-hoz naplót vezetett a fejlesztés fázisairól, melyet a korabeli (elektronikus) sajtóban publikáltak. Azóta természetesen már az Interneten is közkinccsé tették ezeket a korabeli blog-okat. Így olvashatunk a Black Raven 1 és a Courier 2: The Lost World megszületésének körülményeiről.

Elérkeztünk napjainkhoz. Az Internet segítségével most már virtuális közösségek is fejlesztenek játékokat e-mail, levlisták, fórumok, chatszobák stb. segítségével.

Szintúgy jelentetnek meg játékokat a felhasználói programok készítői is, felhasználva az e programok fejlesztése közben szerezett tudást. A már említett Walker például az Alien Factory műve, akik a JPEG-nézőkét készítették el Spectrumra. Nos a program által szolgáltatott képek és a Walker kísérteties hasonlóságot mutat... A programokat kezdetben Spectrumos vagy egyéb számítástechnikai újságokban reklámozták. Az egyéb kategória is döntő többségében Spectrummal foglalkozott, hiszen az olvasók mintegy 90%-a rendelkezett a gép valamelyik klónjával. Egyes programokat a klónokhoz mellékelt a gyártó a felhasználói programok mellé.

1993 és 1997 között jellemző volt, hogy regionális dealerek terjesztették a programokat a hétvégi piacon (ezek többnyire lelkes fiatalok, akik százalékot kaptak az értékesítés után).

A nagyvárosi szoftvercsapatok szerződést kötöttek velük. A diszkeken az új játékok mellett a régi játékok lemezes verziói voltak, egyben a lemezújságok legfrissebb példányait is felmásolták.

A legfontosabb központ Moszkva volt, ezt követte szorosan Szentpétervár illetve a fehérorosz Minszk. Jellemző volt, hogy ezekben a városokban a csapatok modemen keresztül tartották a kapcsolatot. A fővárosi hacker, demó, felhasználói és játékkészítő csapatok közül néhány példa: KSA Software, Softstar, L.P.V. , RRR Soft, Magic Soft stb. Egyéb jelentősebb központok: Voronezh (Golden Disk Corporation), Gomel-Belorusszia (Dream Makers Software), Kharkov-Ukrajna (Codebusters). A legnagyobbaknak természetesen a fővároson kívül Szentpétervárott és Minszkben is voltak kiemelt központjaik.
Ennek a korszaknak állít emléket DJ Hooligan Diller (dealer) című játéka - sajnos csak orosz nyelven.

A "reklám" másik csatornája a lemezújságok voltak. Ide kerültek fel a félkész játékok demói - melyek sokszor be sem fejeződtek (például Black Raven 2 - Copper Feet). A Black Raven folytatásainak tekinthetőek egyébként a Compu-Studio 1999-ben és a Metallurg 2004-2005-ben által kiadott új szinteket tartalmazó lemezei (2 illetve 4 teljes lemez!).

Nem árt megjegyezni, hogy számos játékkészítéssel foglalkozó csapat egyben lemezújságokat is kiadott. Így természetesen az ő játékdemóik ezekben a diskmag-ekben tűntek fel először. Néhány példa az elit csaptok által kiadott elektronikus magazinokra: Step CG: Spectrofon, XL Design: ZX Format, Mafia: Faultless Magazine, Rush: Rush Magazine stb. A játékok demóverziói természetesen másolásvédelem nélkül kerültek fel a lemezekre, sőt a készítők még szorgalmazták is azt, hogy aki már megvette a lemezújságot, a játékdemót másolja át ismerőseinek. A végső verzió (már amennyiben megjelent) viszont erős másolásvédelemmel volt ellátva.

Külön kategóriát képeznek azok a cégek, melyeknek fő tevékenységei között szerepelt a játékok és a hozzájuk tartozó szakirodalom terjesztése.

A moszkvai Infokorm az egyik ilyen meghatározó cég: a legtöbb korabeli játék az ő nevükhöz köthető. 1991 és 1997 között a ZX-Review magazint is futtatták

Szintén a fővárosban működtek a Solon és a VA Print Ltd. cégek. Több közös kiadványuk is volt. "Híressé" a gyenge minőségű 500 játék sorozat tette őket. A Solon cég a Pentagonok tovafejlesztéséről, valamint perifériák forgalmazásáról is ismert volt.

Ugyancsak Moszkvában volt a székhelye a Formak Ltd.-nek, mely szintén foglalkozott játékokhoz kapcsolódó irodalom kiadásával és forgalmazásval. Specialitása a különböző passwordök, cheatek és kódok publikálása volt.

A Peter Publishing House (Piter Ltd.) Oroszország legnagyobb kiadóvállalata Szentpétervárott, mely még ma is működik. A publikálás mellett a Peters és Sprinter klónokról vált ismertté.

A legjobbak természetesen Ukrajnában is összedolgoztak. Így lehetőség nyílt a játékok fejlesztésében való segítségnyújtásra, a reklámra az elektronikus magazinokban ésatöbbi.

Ilyen segítségnyújtó szervezet volt az X-Project Association (XPJ), mely Harkovban, Ukrajnában alakult meg 1997. április 1-jén (tehát már az oroszországi ZX-korszak hanyatlásának idejében). Vezetője és egyben alapítója, Squizer, azaz Alexei Bugai volt. A kezdeményeszéhez rögtön három csapat is csatlakozott, az Enigma, az Unicum és az United Coders. A későbbi tagok között vannak a szintén harkovi Last Masters és Hell Risers valamint Brainwave YoshkalOlából, az Aris Sumyból és az Energy Minds Odessából.

A 39 tagot számláló társaság három al-divízióra oszlik: az X-Project Netware a hálózati programok fejlesztését és támogatását végzi, az X-Project Publishing a szerzők játékainak terjesztését és reklámját intézi, és végül, de nem utolsó sorban az X-Project development játékok, felhasználói programok és egyéb szoftverek fejlesztését végzi.

Természetesen most minket a játékok érdekelnek elsősorban. A csapat nevéhez fűződik a szerzők és a terjesztők összehozása például a Mirror, Country of Myths, Operation RR és a 12 Secret Books játékok esetében.

Saját ZX-Power magazinjukban lehetőséget kaptak a szerzők a bemutatkozásra, valamint a demó verziók megjelenttetésére is, e mellett természetesen tanácsokkal is ellátják az újonc programozókat. Egyfajta mentorszerepként kell ezt elképzelni.

A csapat által kiadott játékprogramok: Stalker, Lunar Wind, Snake, Role Playing Game.

Egyébként a legtöbb orosz játék fejlesztésénél használt Alasm assembler és STS debugger is a csoport tagjaiknak munkája.

Hasonló tömörülés volt a RUSH (RUSH I.S.P.A - International Software Producing Association) is. Ebbe tartozott az Avalon, az ETC-Group (miután csatlakozott hozzá a BrokImSoft) és a Dream Makers is, és még jópár személy. 1997-ben az egyesülés szervezője, IMP a hivatalos feloszlatás mellett döntött, de a csapat tagjai továbbra is együtt maradtak.

Egy pillanatra kanyarodjunk vissza a jelenhez. Azt hihetnénk, hogy napjainkban kizárólag az Internet közvetítésével jutnak el a programok A-ból B-be. Nos, nem. A Virtual TR-DOS a mai napig kap hagyományos postai küldeményeket, melyben játékokat küldenek nekik olyan területekről, ahol nincsen Internet.

Egy-egy kiadói akció is sokat lendített a játékok készítésén.

Például 1994-ben az előbb megismert Infokorm versenyt hirdetett a "Az olvasók játékai" címmel. A sok gyengusz próbálkozás mellett született néhány jobb alkotás is.

2002-ben a Perspective Group, az általa kiadott Abzac magazinján keretein belül hirdetett hasonló versenyt pénzjutalommal, de gyér érdeklődés mutatkozott, 2004-ben már szinte senki sem jelentkezett. Azért született néhány maradandó alkotás is, sőt maga is PG is benevezett a versenyre egy-egy játékkal minden évben. Jelen pillanatban a 3. forduló zajlott le, ezúttal már az Internet segítségével. 6 játékot gyűjtöttek be. Sajnos a beérkezett programok egy kivétellel 82-83-at juttatják eszünkbe. Majd meglátjuk... ártani biztos nem árthat a verseny. Az verseny elnevezése egyébként "A te játékod" - mint azt már említettem jónéhány bekezdéssel előbb. A győztes jutalma 200 USD, amelyet a diszkek eladásából finanszíroznak, melyre az összes résztvevő játékot felmásolják. A lemezeket egyenként 6 USD-ért árulják. Könnyen kiszámolható, hogy ebből sem lesz milliomos senki. Ráadásul a 2002-es forduló lemezeit feltörte valaki és közzétette az Interneten. Ezért csak 30 példány talált gazdára.

Az orosz demópartik alkalmával is sok ígéretes félkész játék tűnt fel, a befejezés azonban a legtöbb esetben elmaradt.

A Millenium 2000-en egy befejezett játék, míg a következő évben két teljes verzió jelent meg.

A Chaos Construction 2004 alkalmával 3 végleges verzió és egy játékdemó látott napvilágot.

Sokszor egészen egyszerűnek tűnő játékok is évekig születnek. Az Arcanoid demóverziója még a Funtop'98-on mutatkozott be, majd a végeleges változatot a Chaos Constructions 2001-en próbálhatták ki a jelenlevők.

Mivel az ex-Szovjetunió területe igencsak nagy, ezért többször előfordult, hogy ugyanazt a játékot egymással párhuzamosan, egymás tudta nélkül vagy éppen egymással versengve fejleszti két-három csapat - és a játékok kivitelezése is jócskán eltér egymástól (például Doom, Mortal Kombat, King's Bounty 1, 3, Heroes of Might and Magic és Worms).

A játékok készítése közben próbálnak egymásra licitálni, a befejezés azonban sokszor elmarad. Legendák terjednek elveszett forráskódokról és csak néhány ember által látott játékokról... Ócska trükk, de néhányan próbálnak beszállni a versenybe egy-egy screenshoot-tal, ami mögött nincsen valós játék.

Külön kategóriát képeznek az orosz kvarcjátékok Spectrumos megvalósításai. A Horrorsoft és a CyberPunks Unity két ilyet is kiadott közösen: a 2000-ben megjelent Kool Eggz és a A Diver Mystery of the Deep 2004-ből. A változatosság kedvéért ezek a kvarcjátékok sem eredeti orosz találmányok, hanem a Nintendo Game and Watch sorozatának illegális koppintásai, melyeket az Elektronika nevű cég gyártott. Az eredetiek címe Octopus (az orosz LCD játékot átnevezték Secrets of the Ocean-ra), illetve Eggs. A Kool Eggz alapja a Nu Pogodi! rajzfilm. Ez utóbbi kvarcjáték ezen felül még néhány egyébb konverzióként is napviággot látott.

Hogyan lehet a leggyorsabban játékokat készíteni? Természetesen pályaeditorokkal. Így születtek meg a híres Dizzy-sorozat újabb epizódjai, melyben a főhős tojás természetesen Oroszországban, esetleg Ukrajnában kalandozik, miután oroszból felsőfokú nyelvvizsgát tett.

Egyébként a Dizzy nemcsak Spectrumon, de egy sor más platformon megjelent, de ZX-en adták ki a legtöbb epizódot. Ez vezetett oda, hogy mintegy kultusz figurává vált a Spectrumosok körében, Európában csakúgy mint a volt Szovjetunió területén. Ez az oka a számtalan nemhivatalos folytatásnak. Dizzy játékok 1993 után: Dizzy X (1994), Dizzy X-2 (1995), Dizzy Warehouse (1996), Dizzy 8 (1996), Home Iseland Dizzy (1998), Dizzy 'A' (2000), Dizzy 'B' (2001), Dizzy XII (2001), Dizzy Forever (2005).

Néhány Dizzy-játék sajnos nem érte meg a megszületést: csak a demó szintjéig jutottak el. Ezek a Drunk Dizzy (1995), Dizzy XX (1995), és a Dizzy in Rainbow (1996).

E játékok közül kiemelkedik az n-Discovery játéka a Dizzy: The Main Day. Sajnos sosem fog megjelenni, hiszen a grafikán és az első szint forgatókönyvén kívül már jó ideje semmi nem készült el. Az eddigi Dizzy-játékokkal ellentétben rajzolt, teljes képernyős hátterek szerepeltek volna benne, AY és General Sound effektekkel aláfestve a történetet. A grafika színvonalát a Gigascreen módszer alkalmazása emelte volna magasan a többi kalandjáték fölé.

A Dizzy klónok egy speciális válfaja, amikor a főhőst is kicserélik. A Fizzy a Dizzy X és X-2 szerzőinek variánsa, ahol a tojás helyett egy szívet irányítunk. A 48 Irons és az Operation R. R. a Galaxy játékai és itt a készítők már "tovább" mentek: nemcsak a főhős, de a játéktéren kívüli rész is átalakult. Hasonló elveket követ az Adventures of Winnie Pooh című alkotás is, akárcsak a Zunny 1 és 2, valamint a Bolsevnik Stranu Oz. Egy orosz népmesei figura, a Kolobok sem kerülhette el a kalandjátékká való transzformációt. A Softwarrior demóverziója jóval közelebb áll az eredeti Dizzykhez, mint az A. Bazarkin féle interpretáció: ez utóbbi meglehetősen kezdetleges grafikával rendelkezik. A Smagly trilógia hőse, Smagly az első két részben szintén Dizzy-szerű játékban tűnik fel, majd az utolsó epizódban az Astro Marine Corps című spanyol akciójáték törésének agresszív főhőse lesz. Hamon IV és a Sliders és a Flea Tales szitén Dizzy-klónok. A műfaj csúcsa a Crime Santa Claus sorozat. Ennek az első rész megjelenése után nem volt folytatása, helyette a többször felemlegetett Crime Santa Claus: Deja Vu jelent meg jó négy év kihagyással.

Nemcsak a Dizzy-sorozat, de más nagysikerű játékok is ihlettek illegális folytatásokat.

A The Main Blow a Silkworm sorozat egyik újabb orosz epizódja. A Myth című játék rögtön két második részt is megért Oroszországban: egyik a Gargoyles verziója 1994-ből (Myth 2). A másik a Lethargy: The Apathetic Dream a Studio Stall-től 2003-ból. A nagysikerű Flying Shark coin-op konverzió pedig egy A-10 Thunderbolt képében reinkarnálódott. A Crazy Cars Ferrarija viszont változatlan formában száguldozik tovább a Top Gear demóban.

A speciális orosz sorozatok és mesék is gyakran szolgáltak játékötletek alapjául.

A Spectrummal szinte egyidőben, 1990-ben startolt a Szerencsekerék orosz verziója a Pole Chudes. Ezt az Outland és a Softland dolgozta fel 1995-ben. Egyéni szerzők is írtak hasonló játékokat, de ez a kettő a legjelentősebb.

A Szoljuzmutfilm két híres alkotása sem kerülhette el a számítógépes feldolgozást. A Nu Pogodi! (No megállj csak! ) kvarcjáték imitációjáról már olvashattunk. E mellett a Titanic játéka állít, emléket a Tom és Jerry orosz megfelelőjének kalandjáték formájában. Másik jelentős rajfilmjüket, az Adventures of Winnie the Pooh címűt a Softland dolgozta fel két epizód erejéig, Dizzy-klónként, mint erről már esett szó.

Az észak-szláv népi mesefigura, Kolobok, a sárga cipóféleség is szerepel jónéhány játékban, melyről a cikk más részein már beszéltünk.

A sors gyakran hozta úgy, hogy az elkezdett játékok kódjai egyik csapattól a másikig vándoroltak, mivel különböző okok miatt az eredeti fejlesztők abbahagyták a játék készítését. Jobb esetben "csak" kihagytak eredetileg gyönyörű részeket a játékból, rosszabb esetben sosem fejezték be azt, például a kód érthetetlensége miatt.

Erre a sorsra jutott az Elite orosz megfelelője, az Awaken is. Eredetileg a Rage fejlesztette, és meg is jelent egy játszható demó 1999-ben. Majd átadták a játékot 2000-ben a Fenomennek, de sajnos ez a csapat nem folytatta tovább a félkész munkát. Ha hihetünk a pletykáknak, az Awaken 3D mintegy 5-6-szor volt gyorsabb klasszikus elődjénél. Ezt a Hard Drivin' című autóverseny 'motorjának" felhasználásával érték el.

A PC-k világában már megszoktuk, hogy a bugok, patchek, fixek korát éljük. Nos, a ZX játékok sem mentesek a hibáktól. A javítások mellett a kevésbé feltűnő "Milleneum Edition" vagy "Second Edition" felirat jelzi a cím mellett, hogy az eredeti verzió nem volt tökéletes (honnét is ismerősek ezek a kifejezések? - hál'Istennek a RAM és CPU igények itt nem nőnek az újabb kiadással együtt). Ugyanerre utalnak a különböző verziószámok is, mint például v1.1, v1.4... Az is előfordult, hogy a játék különböző verziói sokkal jelentősebb mértékben térnek el, mint az a verziószám alapján azt gondolnánk. Erre a legjobb példa a Labyrinth v2.0 és v2.2.

Érdekes, hogy a "második felvonás" egyes programok esetében drasztikus méretcsökkenéssel jár együtt anélkül, hogy bármit is vesztenénk a játék minőségéből. A Nyikolaj Voronev-féle Mortal Kombat 256K például végül belefért 128K-ba. A Runaway City eredetileg két lemezes kiadása pedig egylemezes lett a második körben. A Season of Sakura első, monokróm kiadása is három lemezt foglalt, akárcsak a később megjelent színes (16C) verzió.

Ha már a PC-s párhuzamoknál járunk: a Spectrumnál korántsem olyan népszerűek a hálózatos játékok, mint az IBM-klónoknál. A hálózatban játszható játékok története a Laser Squad 1995-ös átírásával kezdődött, majd folyatódott olyan orosz programokkal, mint az X-Reversi, Gambit, Cheitnot Chess és Quake 1. Gondolom, mindenki azt hiszi, hogy a hálózati játékok a soros, párhuzamos porton, vagy modemen összekötött gépeken keresztül folynak. Bármilyen hihetetlen, de az AY-zenei chipen keresztül is össze lehet kötni a gépeket és a kazettás egység MIC-EAR csatlakozóin is (bemenet-kimenet).

Az utódállamok közül kiemelkedik Beloruszia. A Spectrum 1995 és 1998 között volt itt a legnépszerűbb. Az e-magok és a nyomtatott sajtó mellett külön Speccy BBS is fennmaradt ezekből a szép időkből.

A belorusz sztori is ugyanúgy kezdődött, mint az ex-Szovjetunió többi országában: a szalagos játékok konverziója után megjelentek a saját fejlesztések.

Ezek közül a legnépszerűbbek a Sex Xonix (Tankard), Mist (Rage/ZX-Legion), Civilization (Cubeckij Vitalij), Clickmania (Optical Brothers).

A jók közül is a legjobb a Fatality csapata, ismerkedjünk meg velük közelebbről. 1996 novemberében alakultak. Több klasszikus angol nyelvű játékot is lefordítottak angolról oroszra (pl. SimCity), valamint a hires csehszlovák csodaprogramot is a Twilight: Krajina Tienov-ot. Első saját játékuk alakulásuk után egy évvel jelent meg (Margo Puzzle). Ennek két folytatását tervezték Margo Puzzle 2 és 3 címmel, de csak a demóig jutottak el. Újabb egy év múlva három arcade játékot hoztak ki (Kolobok Zoom I-II és White Eagle). Az utolsó nagy dobásuk a kazettán is megjelent Pussy: The Love Story from the Titanic volt (1999-2000). Ezzel a mega-játékkal örökre beírták magukat a ZX-történelembe, hiszen az egyik legmagasabb minőségű játékról van szó. Ez is majdnem félbemaradt anyagi nehézségek miatt, de a lengyel származású, jelenleg Ausztriában élő Leszek Chmielewski Daniel biztosította a befejezéshez szükséges anyagiakat. Egyúttal megvásárolta az európai forgalmazás jogát is. Tehát már a kazettás verzió is hozzáférhető.

A csapatok között úgy tartják őket számon, mint akik igencsak közel értek a Spectrum hardverből kihozható maximumnak. A csapat főnöke, Freeman állítólag megbolondult.

A Speccy mellett GameBoy Color-on is aktívak voltak.


Crime Santa Claus deja vu: igényes Dizzy-klón

Mario Islands: áthozva Dendy konzolról

Walker: az Alien Factory műve

Black Raven 2: 3D valósidejű stratégia

Mortal Kombat: az XL Designtől

Worms: egy a sok verzió közül

Kool Eggz: orosz rajzfilm alapján

Dizzy TMD: sosem készül el

Awaken: csak játszható demó

Gambit: a modemes verzió

Clickmania: logikai játék

Pussy: közel a hardver maximumához

Nyitás Európa felé

Az Internet és a nemzetközi Spectrumos találkozók pozitívan befolyásolták az ex-szovjet programok "Euro-konformitását".

Megjelentek a kétnyelvű, angol-orosz játékok, mint például az igen kiváló logikai-ügyességi Fire and Ice. A kalandjátékoknál még fontosabb az angol nyelv használatának jelentősége, ilyen kétnyelvű alkotásokra a legjobb példa a Viking Quest 3. Itt már Egil, a viking kalandjait nem csak oroszul kísérhetjük nyomon, mint a megelőző két epizódban. A Vera című kalandjáték angol nyelvű és kazettás verziója is előkészület alatt áll.

Az újabb játékokat eredeti ZX Spectrumon is tesztelték (nemcsak a helyi klónokon).

A Stronghold című program a Red Triangle kiadása. Eredetileg az orosz Elektronika BK gépre jelent meg, majd konvertálták Spectrumra. Az angolra fordítás után (melyet az angol és orosz scene együttműködve végzett) a Cronosoft forgalmazza kazettán 2007 óta.

A nemzetközi terjesztést az Internet elterjedése erőteljesen felgyorsította, a fizetőeszköz általában USA dollár, a médium 3,5 colos lemez illetve kazetta.

Az is előfordul, hogy a korábban pénzért megvásárolható program átkerül a freeware kategóriába (például Black Raven 1, de erről már volt szó) és a teljes verzió szabadon letölthető több website-ról is.


Fire and Ice: kétnyelvű játék
Galéria:
N-Discovery
Weblink:
N-Discovery: http://n-discovery.spb.ru/
Sam Style: http://samstyle.narod.ru/

ZX Spectrum játékok más gépeken

A játékínséges platformokon bevett szokás volt, hogy ZX Spectrum játékokat portolnak a szóban forgó gépre. Hazánkban ez a TVC, Primo és Enterprise gépek esetében volt jellemző. A rivális C64 programjait pedig Plus/4-re, illetve a rövidebbeket C16-ra írták át a gép lelkes tulajdonosai.

Eddig a kép tehát teljesen megszokott is lehetne. Az oroszok 8 bites mikrók közül a Vector 06 és Radio-85 típusokra jelentettek meg ZX Spectrum (illetve MSX) eredetű játékokat, sokszor kihasználva a szovjet gép extráit (grafika, színek, hang).

Ami azonban azt hiszem egyedülálló: a Spectrum esetében a játékokat 16 bites platformon is portolták, nevezetesen az Elektronika BK gépre. Mivel annak ellenére, hogy a gép 16 bites volt, csak 4 színt tudott egyszerre megjeleníteni, így egyes játékok színösszeállítása elég merészre sikeredett, Dizzy például piros lett (Húsvéti Különkiadás?).

Talán az egyetlen ZX Spectrum játék, amelyiket MSX(2)-re portoltak a Ball Quest. Itt a hatcsatornás Turbo Sound zenét sima 3 csatornás AY zene helyettesíti.


Dizzy 1.00: Dizzy a Vectoron

Összegzés

A ZX Spectrum szűk egy évtizeddel európai virágzását követően érkezett meg a volt Szovjetunió területére. A ZX-korszak 1991 és 1998 között igencsak meghatározta az orosz számítástechnika jövőjét: akik akkor beszálltak a bizniszbe, ma a már jól kereső számítástechnikai alkalmazottak illetve menedzserek.

Az Amiga hatása egyértelműen tetten érhető a 90-es években: a játékkonverziók mellett az intrók, a cracktók és demók egyaránt a 16 bites gép stílusát ültették át a ZX Spectrumra.

Néhány szó magukról a játékokról: ha megnézzük a modern ZX-játékokat, igencsak meglepődhetünk. Ugyanis a lemezes rendszer előnyeit igyekeznek kihasználni a fejlesztők, így igencsak nyálcsorgató programok látnak napvilágot.

Nem ritkák a digitalizált képek, az intrók, a sztereó zene, a digitális effektek, a részletes help, az átvezető animációk stb.

A játékállást is egyszerűen kimenthetjük, hála a lemezes háttértárnak.

Egyes programok "Plug and Play" módjára felismerik az adott klónt (vagy eredeti Spectrumot), a memória méretét, a CPU órajelét (3,5/7MHz), a hangkártyát, az egeret, a wichestert...

Ráadásként a legtöbb új programot kényelmes menürendszerrel szabhatjuk személyes ízlésünkre.

Összességében elmondva: bár a megjelenő programok száma még csak meg sem közelíti az 1993 előtti mennyiséget (nagyjából évente 50 játékról lehet szó, a pontos adatokat lehetetlen beszerezni), az ex-szovjet játékok minősége drámai mértékben javult és kárpótolhat minden ZX-rajongót.

Mit hozhat a jövő Oroszországban? Lehetőségek vannak. Például tovább nyitni Európa felé, kétnyelvű weblapokkal, ahol a lehetséges ügyfelek angolul tájékozódhatnak a legfrissebb fejlesztésekről. Az előzetes felmérések szerint lenne még fizetőképes kereslet a ZX Spectrum játékokra. Többen fizetnének azért, hogy ne csak emulátorban játszhassak, de a kazettát is kézben tarthassák, rajtuk a hihetetlen minőségű új programokkal. Erre talán a legjobb példa a Stronghold című játék, melyet a hamarosan bemutatandó Cronosoft forgalmaz az Egyesült Királyságban.


Pussy: tele digi képekkel
Az Egyesült Királyság Great Britain

Bevezetés

Mi történt a ZX Spectrum szülőhazájában a hanyatlás után? Kezdjük talán a magazinokkal. A klasszikus magazinok megszűnését követően megjelentek a lelkes amatőrök által írott és szerkesztett legkülönbözőbb médiumok.

A Spectrum UK egy A/5-ös formátumú havilap volt, melyet néhány elkötelezett működtetett Leicesterben. Meglehetősen kezdetleges kivitelű volt, például végig teljesen nagybetűvel nyomtatták.

A legfőbb "konkurencia" az 1991-től 2002-ig összesen 38 számot megélt Alchnews című kazetta/lemez újság volt Sheffieldből. Ezt Andy Davis, az Alchemist Research vezetője szerkesztette. Andy manapság webdesignerkedik valamint egyetemi óraadóként dolgozik. Retro számítógépes gyűjteményét is folyamatosan bővíti és restaurálja.

Az Alchemist Research széleskörű Public Domain szoftverkészlettel is rendelkezett. Ennek a 'PD libary'-nek volt a fő riválisa a Prism PD Rugby-ből, mely szintén rengeteg programot valamint a PD Power című kéthavi magazint kínálta. A rivalizálás szinte állandó volt a két utóbbi csoport között. Az Alchemist állandóan támadta a Prism PD-t amiatt, hogy nem Public Domain programokat terjeszt illegálisan. A támadás visszafelé pedig a legkülönbözőbb okokkal történt. Az Egyesült Királyságban a scene jórésze határozottan az egyik vagy a másik oldalon állt.

A Fountain PD David Fountain (London) kezdeményezése 1995-ből, és főképp a demósokkal tartotta a kapcsolatot.

Paul Howard pedig néhány éven keresztül az Impact PD-t üzemeltette. Ezen keresztül terjesztette többek között a saját maga által készített BASIC játék- és felhasználói programokat is.

Ezeken a PD szervezeteken keresztül tartották a kapcsolatot a korabeli scene tagjai, beleértve a hazai és külföldi demócsapatokat is, kiadókat stb.

Még néhány példaképpen a jelentősebb magazinok közül. A Format Bob Brenchley meglehetősen drága Spectrum és Sam havilapja volt, később a többi Z80 alapú mikró felé is nyitottak

Mark Sturdy szintén költséges, színes papírra nyomtatott Crashed magazinja ugyancsak népszerű volt, az utolsó néhány szám szerkesztését David Fountain vette át.

James Waddington Classix magazinja régi klasszikus játékokkal foglalkozott, míg Paul White ZX Files sajtóterméke főleg híres Spectrumos figurákkal készült interjúkat tartalmazott. Ez volt az első kapocs az orosz scene felé, mivel rendszeresen szemezgetett a demók és játékok között, valamint a kazetta mellékleten is közzétette őket.

Végül, de nem utolsó sorban az Outlet és a Fishpaste kazetta/lemez újságok is említést érdemelnek.

Az egyik legnagyobb találkozó az évente megrendezésre kerülő NSSS (Northern Sam & Spectrum Show) volt, melyet a Format magazin kiadói szerveztek. Ez egy hagyományos vásári kiállításhoz hasonlítható, ahol különböző standokat állítottak fel a résztvevők.

Az 1993-ban indított comp.sys.sinclair Usenet hírcsoport 1998 és 2001 között volt a legaktívabb tucatnyi üzenettel nap mint nap. A csoport tagjai minden évben egyszer vagy kétszer találkoznak Londonban, Oxfordban, Manchesterben vagy Walesben. A mostanában sokkal népszerűbb World of Spectrum fórumozói is gyakran ellátogatnak erre a rendezvényre.

A Raww.orgy találkozó szintén minden évben megrendezésre került 2005-től. Mint azt a név talán sugallja, fő szervezői a raww.org csapat tagjai, akik a népszerű nemzetközi scene hírportált is üzemeltetik.

LINKEK!!!!

Weblink:
Alchemist Research: http://www.alchemistresearch.com/
Cheese Freak Software: http://uk.geocities.com/leetonks/

Szöveges kalandjátékok kiadása

Az egyik legegyszerűbben kivitelezhető programok a szöveges kalandjátékok, főleg ha rendelkezésre áll a PAW is (Professional Adventure Writer). Kevesek által ismert tény, de a ZX Spectrum a klasszikus időkben is igazi szöveges kalandjáték platform volt: az elkészült programoknak mintegy 10%-a ebbe a kategóriába tartozik!

A műfaj királya Zenobi Software volt. A főnök, John Wilson (aka Rochdale Balrog) 1982-től 1985-ig részmunkaidősként, majd 1986-tól 1997-ig teljes munkaidőben látta el a koordinálás és postai terjesztés feladatát.

Szinte hihetetlen, hogy egészen 1997-ig képes volt megélni kizárólag ZX Spectrum kalandjátékok forgalmazásából.

A kipostázott kazetták és lemezek száma hetenként 150 és 500 között mozgott, majd 1996 közepére heti 100 alá süllyedt az az eladott példányszám. Ez már előrevetítette a cég 1997 októberi megszűnését. Egyébként a postai terjesztés mellett a helyi piacon történő értékesítést is kipróbálta egy kisebb, 200 darabos tétellel.

A gondokat tetézte, hogy minden játékot minimum három ember tesztelt, de voltak olyan játékok, amelyiket 10-12 is. Az eladott példányok haszna egyszerűen nem hozta be a tesztelés postaköltségének és kazettáinak árát, John pedig nem akarta értékesíteni a programokat tesztelés nélkül. Egyes csapatok még kalózkodtak is a játékokkal: a kazettákról készített snapshot fájlokat közzétették weblapjukon és blogjukon, bárki számára lehetővé téve a letöltést. Ez direkt módon nem befolyásolta az eladásokat, de durván megsértette a szerzői és kiadói jogokat.

John jelnleg 5 fontért árulja az összes játékot tartalmazó Zenobi Adventures CD-t, valamint a régi, elfekvő készletben levő kazettákból is lehet tőle rendelni.

A hirdetések tekintetében három fő módszert alkalmazott a Zenobi. Először is elküldte a játékokat a számítástechnikai újságokhoz, akik írtak ezekről. Másodsorban részletes brosúrákat készített az újdonságokról, valamint a hamarosan megjelentő programokról. Ezt minden kipostázott kazettához és lemezhez mellékelte. Végül de nem utolsósorban, a meglévő ügyfélkör szóbeli tájékoztatása is ugyanilyen fontos ismertség növelő módszernek számított.

Az előzőekhez hasonlóan a Dream World Adventures is szöveges kalandjátékokban utazott egészen 1995-ig. A "leigénytelenedés" itt a kereslet csökkenésével egyértelműen tetten érhető: 1992 és 1993-ban még az "illustrated adventure" kategóriában nyomultak. Amikor már egyértelművé vált a kereslet csökkenése, ők is átváltottak a szöveges kalandjáték futószalagra.

A The Adventure Workshop a Zenobihoz hasonlóan kizárólag szöveges kalandjátékokkal jött ki, 1990-től 1996-ig. Kizárólag a 48K-s gépre dolgoztak, ezért egyes játékaikat több részben kell betölteni, mintha különálló játékok lennének. Az első epizód befejezése után jelszót ad a játék, ezzel folytathatjuk a második, illetve harmadik, esetleg negyedik részt.

Lehet-e a PAW-nál is egyszerűbben kalandjátékot piacra dobni? Hát persze, meg kell venni más alkotásait! Az Adventure Probe Software (néhány saját alkotástól eltekintve) ezt tette 1987-től kezdve egy bő évtizeden keresztül.

A ZX Format magazin 2003-ban ismét beindította a futószalagot. A Blink című kalandjáték készült el, de három másik is folyamatban van: 43 minutes, Floarea Soarelui, Three Tales of Trethevy). A magazin szoftver-"divíziója" a ZXIF elnevezést kapta (ZX Interactive Fiction). A játékok ingyenesek lesznek és .TZX formátumban elérhetőek. A szerző kezdetben kazettán is kiadta a Blinket, de a sejtéseknek megfelelően igen kis példányszámban fogyott. Ha mégis lesz rá igény, kis szériákban lesznek kazettás ZXIF játékok.
MEGNÉZNI A WEBALPOT AZ UJDONSAGOKERT!

A férfi-női Patrick Furlong-Emiliana Deluca duó 2007-ben adta ki Frontier of Warriors: The Mayday Call játékot.

A 48-as gépre készült alkotás a férfi hasonszőrű könyvének feldolgozása - egyenlőre csak demóként elérhető. A grafikát Emiliana, az unokahúg készítette.

Érdekesség, hogy C64-en és Amstard CPC-n is elérhető és a Graphic Adventure Creatorral készült. Csodát azonban ne várjuk, mivel maga a szerkesztő még 1985-ben készült. A végső verzió a szerző ígérete szerint egy jobb szerkesztővel születik majd meg.

A Simon Allan Software tagjaira nem lehet mondani, hogy elkapkodják a fejlesztést. A név egyébként 2 cimborát, Simon D Allant és J.B. Rogant takarja.

Mindkét kalandjátékukat, a The Land Beyond Time-ot és a Wizard, WhatWizard-ot is 1985-ben kezdték fejleszteni. Az előbbi fejlesztése 2006-ig az utóbbié 2007-ig húzodott. A szöveges kalandjátékok a The Quill kalandjáték szerkesztővel készültek és természetesen freeware termékek.

A Moonscape: Escape from the Moon illusztrált kalandjáték 2008-ból Simon egyedüli munkája. Ez a 'The Patch' című szerkesztővel készült. Eredeti verziója még 1985-ben látta meg a napvilágot, annó még teljes képernyős grafikával. A 23 évvel később kiadott verzió már osztott képernyőn (grafika és szöveg) várja, hogy főhősünkkel kimeneküljünk a holdbázisról.

Andy Remic (Andrey John Remic) jelenleg főállású thriller és sci-fi író. A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején jónéhány Spectrum játék (társ)szerzőjeként volt ismert. A játékok egy része a korabeli magazinok kazettamellékletén jelent meg, míg a többit postai úton terjesztették Remsoft Arcade Designs Ltd. és Psychaedelic Software név alatt.

A szerző 2009-ben tért vissza a Spectrumoz, amikoris kiadta Biohell játékát (Spiral Software), mely a megegyező címet viselő könyvén alapul. A szerző a játék mellé mellékelte a kazettaborítót, a játékhoz illő MP3-at, valamint egy mintafejezetet a könyvből.

Egyúttal versenyt is hirdetett. Akik az elsők között játszák végig a játékot, a szerző könyveiből álló jutalomcsomagot kapnak.

A játék freeware és szintén a GAC szerkesztővel készült.

Weblink:
Zenobi Software:http://www.zenobi.co.uk/
ZXIF:http://www.zxf.cjb.net/
Andy Remic: http://andyremic.blogspot.com/

Lambourne Games

A Lambourne Games (Terry és June Goodchild) a meglehetősen szokatlan Replay Gaming kategóriában alkottak ZX Spectrum játékokat a kezdetektől (az Egyesült Királyságban és az USA-ban egyébként meglehetősen népszerű ez a játékkategória).

Ennek lényege, hogy a különböző sportokban, adott évadokban a játékosok és a technikai feltételek adatait rögzítették, és ezekkel a feltételekkel újrajátszathatjuk a szezont a változtatható paramétereket bütykölve - természetesen így az eredmények is eltérhetnek a valós élet eredményeitől.

Terry egyébként a való életben is rengeteg sportot űzött, és túl a hatodik X-en is aktív. Mellesleg két és fél tonnányi sport szakkönyvet halmozott fel az idők során.

A ZX Spectrum replay games kategóriában Cricket Player Data Cassette 1960s és a Champions of Cricket + World Cup Cricket - Data Cassette 1994 játékok csúsztak át az 1994-es esztendőre.

Jelenleg természetesen PC-re készítenek programokat. 1996 óta a The Sports Game Shop árulja az Internet segítségével a játékokat.

Weblink:
The Sports Game Shop website: http://www.sportsgameshop.com/

Paul Howard és az Impact PD

A hanyatlást követően a Public Domain "szervezetek" is megpróbálták életben tartani a Spectrumot az anyaországban. Ilyen volt a Fountain PD, a Prism PD, illetve a Paul Howard által vezetett Impact Software PD is.

Paul 1994 és 1996 között vállalt aktív szerepet. Az Impact működése a következő volt: a világról bárhonnét elfogadtak programokat, melyből rendszeresen katalógus készült. Az érdeklődőknek elküldték ezt, akik felbélyegzett válaszboríték ellenében ingyenesen megkaphatták a kért programokat. A kazetta mellett 3,5 colos +D lemezeket használtak a terjesztésre. A két vetélytárs (Fountain és Prism) mindegyikének volt egy kis bibije: az első pénzt kért a programokért (10 penny/program), míg a másik sokszor nem is PD alá tartozó játékokat terjesztett PD-ként, ezzel szerzői jogokat sértve.

Ebben a korszakban született Paul három játéka, a Cascade (1994), a Mental Blocks - Flustration 2 (1995) valamint a Jet Set Willy: The '96 Remix (1996). Az előző kettő alapvetően logikai játék, a JSW klónokról pedig még esik szó. A két logikai játék igen lassú, még az éppen elfogadható sebességgel futnak - nem csoda, hiszen Basicben íródtak.

A színvonalról annyit, hogy süt a játékokról a "tartsuk életben a Speccyt új játékok kiadásával" mentalitás. Félreértés ne essék, az ötlet dicséretes - a megvalósítás azonban már korántsem annyira.


Mental Blocks: lassú és ronda
Galéria:
Paul Howard

Cheese Freak Software

Cheese Freak Softwarem, azaz Lee Tonks aktív szerepet vállalt a Spectrum életben tartásában a kereskedelmi korszakot követően. A Crap Games Compo kivitelezése mellett jópár igazi játékot is fejlesztett.

A Manic Miner 3 - Tales from a Paralell Universe 1996-ból az első ilyen alkotás. Mivel a Manic Miner Editorral készült, nem sok újdonságot vonultat fel. Ennek ellenére kétségkívül hozzájárult a jelenleg is futó Manic Miner és Jet Set Willy készítési mániához, mint úttörő alkotás. Ugyanennek az évnek a termése a felejthető Speccy Simon is.

A Ladeks ZX 2004-ből egy Gameboy konverzió. Az eredetit a szerző az 1999-es amatőr Gameboy Coding Compo-ra készítette. A ZX verzió kapott némi színt és hangot, valamint egy pofás betöltő képernyőt is, amely tulajdonképpen a játék legjobb része.

A sci-fi szöveges kalandjáték kategóriába tatozó On Reflection-nal 2007-ben jelentkezett, egészen pontosan a Mikulás hozta december 6-án. Ez a128K-s program a Professional Adventure Writerrel készült, a takaros betöltő képernyő pedig a BMP2SCR utilityvel.


On Reflection: sci-fi kaland
Galéria:
Cheese Freak Software
Weblink:
Cheese Freak Software: http://uk.geocities.com/leetonks/

Zack játékai

Zack, alias Dominic Morris a 90-es évek elején kezdett ZX Spectrum játékokkal, demókkal és felhasználói programokkal foglalkozni.

A 93-as hanyatlás után 1995-től 1997-ig három mini programmal ajándékozta meg a nagyérdeműt.

A Twintris egy Tetris-klón, melyben párhuzamosan játszhat egyszerre két játékos osztott képernyőn (1995). A zenét a cseh Fuxoft szerezte. A játék különlegessége, hogy egy speciális véletlenszám-generátor állítja elő az alakzatokat.

A Magic Fields és a Soko ban (1996 és 1997.) logikai játékok és a szerző Amigáról konvertálta át őket ZX Spectrumra. A Magic Fields egyébként eredetileg ez C64 játék és a zenét L.A az XTC3 csapatból szerezte hozzá. Azon kevés Spectrum játékok egyike, mely egérrel is játszható. Mindössze 4 nap alatt készült el.

Az összes, itt felsorolt játéka Public Domain.

A "béna játékok" versenyére is benevezett néhány alkotással - de erről majd később.

A Spectrum mellett még a Z88-cal is foglakozott.


Magic Fields: Egyenesen Amigáról
Letöltés:
Zack
Térképek:
Zack: #1

Jonathan Cauldwell

Jonathan Cauldwell a hetvenes évek közepén látta meg az első videojátékot a Commodore International kiállításon Nottinghamban. A fekete-fehér Pong teljesen elvarázsolta.

Első Spectrumját 1984-ben vásárolta, majd néhány zsenge próbálkozás után az Egghead című játék hozta meg neki az ismertséget, melynek a mai napig négy része készült el.

Jelenleg nyerőgépek "programozásával" foglalkozik főállásban. Szabadidejében viszont hasznosítja a Spectrumos tudását és évente néhány játékot készít el kedvenc gépére.

Az aktuális fejlesztés alatt álló projektje egy arcade játék, a More Tea Vicar?, de e műfaj mellett jelenettett meg mászkálós, stratégiai , szimuláció és táblás játékokat is.

Jonathan játékainak egy részét a Cronosoft forgalmazza és a szerző rendszeres résztvevője a Mini Game Compónak is.

1993 utáni játékai: Demolition + Crazy Golf (1994), Amusement Park 4000 (2003), Dead or Alive (2003), Egghead in Space (2003), Gloop (2003), Rough Justice (2003), Fun Park (2004), Lunaris (2004), Area 51 (2005), Fantastic Mister Fruity (2005), Higgledy Piggledy (2005), Loco Bingo (2005), Phibian (2005), Turbomania (2005), Egghead 4: Egghead Entertains (2006), Gamex (2006), Blizzard's Rift (2007), Izzy Wizzy, (2007) és Quantum Gardening (2007).


Rough Justice: shoot 'em up
Galéria:
Jonathan Cauldwell
Weblink:
Cauldwell website: http://members.fortunecity.com/jonathan6/egghead/

Bob Smith

Bob Smith 2005-ben kezdett újra ZX Spectrum játékok készítésével foglalkozni. Elsőként az 1989-ben félbehagyott Stranded című játékot fejezte be és küldte el a Crosnosoft-nak (amely azóta is forgalmazza Bob játékait). Ennek a játéknak a folytatása a 2 és fél dimenziós Stranded 2.5. A Dominetris a klasszikus Tetris játék továbbfejlesztése, ezúttal dominók segítségével.

A Farmer Jack sorozat három epizódot számlál, ezek mindegyike Pac-Man stílusú játék (Farmer Jack in Harvest Havoc! , Farmer Jack and the Hedge Monkeys! , Farmer Jack - Treasure Trove).

A splATTR egy vérbeli shoot'em up, különlegessége, hogy a játék kizárólag attribútum rácsokból épül fel.

A rendkívül színes és játszható játékokat Lee du-Chaine fantasztikus AY-zenéi egészítik ki, melyek külön is megjelentek az Ubiktune CD-n.

Végül egy közösségi fejlesztés. A W*H*B egy izometrikus kivitelű logikai játék, melybe a szerzőn kívül több World of Spectrum fórumozó is besegített. A 48K beeper zenét Mister Beep komponálta. Jumpinng Stack, Karl Gillott, Mulder és ZorXman pedig a szintek szerkesztésében segédkezett. Kevin Thacker pedig a játék nevének kitalálásával járult hozzá a projekthez.

A Factory Daze már napjainkban játszódik. A globális recesszió miatt a drága éttermek helyett az olcsóbb gyorskajáldákat választják az emberek Ehhez gyártanak ajándék bio-lebomló játékokat is. A kütyüket előállító automata azonban az egyik éjszaka megbolondult. A mi feladatunk, hogy 29 szinten keresztül felügyeljük a futószalag működését és a rendelésnek megfelelő játékokat kapja a megrendelő. A grafikába besegített Jonathan Cauldwell és Javier Vispe Mur is.

A játékok egy része freeware, másik része kazetta vagy .tzx fájl formájában megvásárolható a Cronosoft weblapjáról. Aki szereti az ilyen stílusú játékokat, az nem fog csalódni a kivitelezésben!


splATTR: csak attribútmokkal
Galéria:
Bob Smith
Weblink:
Bob Smith website: http://www.bobs-stuff.co.uk/

Paul Jenkinson

Paul Jenkinson neve egybefonódott a ZX Hardware Index karbantartásával. Néhány játékkal is előállt, melyeket Jonathan Cauldwell Arcade Game Designer című szerkesztőjével készített.

2010-ben jelent meg a Kyd Cadet, illetve a Kyd Cadet II: The Rescue of Pobbleflu. A két epizódos alkotás a gyűjtögetős-mászkálós típusba tartozik.

Az első részben az űrhajóba kell üzemanyagot gyűjteni, elkerülve az őrült droidokat.

Majd a második részben a teletankolt űrhajóval kell kimenekíteni Pobblefu-t, az igen fontos galaktikus elöljárót. Ehhez viszont kulcsokat kell gyűjteni, hogy az utolsó kulccsal végre kiszabadíthassuk az elöljárót a repülő toronyból.

A Chopper Drop (Choppa Drop) játék segítségével pedig egy helikopter pilóta életébe képzelhetjük magunkat. A dobozok begyűjtéséhez azokra rá kell szállni, míg a ledobásukhoz elég a gyűjtő fölé állni és a doboz automatikusan lehull.

A játékok viszonylag színvonalasak a grafikát és a hangot tekintve - Cauldwell néhány saját alkotásához mérve legalábbis biztosan.


Kyd Cadet II: a kaland folytatódik
Galéria:
Paul Jenkinson
Weblink:
Paul Jenkinson website: http://www.worldofspectrum.org/hardware/

Shaw Brothers

A Shaw Brothers a 80-as években, valamint a 90-es évek elején mintegy 30 programot jelentettek meg a ZX Spectrum 48K-ra. Graham tervezte a játékmentet, David a grafikát, míg Adrian a zenéért volt felelős. Kezdetben egy darab 48K-s alapgépen dolgoztak, majd egy 128K+3 és egy +D lemezillesztő gyorsította a munkájukat.

Első játékuk egy Basic program, a Boxing volt, mely a Sinclair User 1984-es számában jelent meg és egy Casio kvarcjáték ihlette.

Majd a következő négy évben mintegy 20 játék készült el. A Strangers from Outer Space című alkotást az Essential Consultants Ltd adta volna ki még 1987-ben, de a cég csődbement. Ezért a srácok később 1995-ben a Fishpaste magazinon keresztül adták ki The Invasion of the Intergalactic Mutant Halibut (from Mars) címen. Ugyanebben a számban jelent meg a Shaws III és a 20-20 vision című játékuk is. A Fishpaste következő számában, még ugyanebben az évben jelentek meg a Demonslair és a Rakattak programok.

A kezdeti nehézségek után egyébként az Atlantis szoftvercég karolta fel a Shaw fivéreket. Addig mindenféle fantázianév alatt saját maguk adták ki programjaikat, illetve küldték el a Spectrumos szaksajtónak a kazettamellékleten való megjelenésre.

A Hop 'n' Chop című játékukat még 1992-ben készítették el, jelenleg a Cronosoftnál kapható 2003 óta. Kellemes, színes grafikájú játék, erősen Rainbow Island utánérzés. De még inkább hasonlít a saját, Superkid, illetve Superkid in Space című játékaikra.
2004-től a Cronosoft az eredetileg 1991-es, saját kiadású Football Glory játékot is forgalmazza. Ez egy footbal menedzser/szimulációs játék.

A Cronosoft mellett a szintén angol Retro-Soft is forgalmazza programjaikat.

Úgy tűnik, az 1993-as hanyatlás után is szeretnek együtt dolgozni. A Sick Happy Idle magazint szerkesztik, mely a legkülönbözőbb művészeti ágakat fogja öszze.


Hop'n'Chop: Rainbow Islands utánérzés

Invasion: nyolc év múlva kiadva
Galéria:
Shaw Brothers
Weblink:
Shaw Brothers website: http://www.sickhappyidle.com/

Russel Marks

Russel Marks nevét a Minigame Compo kapcsán ismerhette meg a nagyközönség. A szerző a versenyen induló programjait ingyenesen rendelkezésre bocsátotta a forráskódokkal együtt.

A Speccy mellett még Unix/Linux, PalmOS, Dreamcast, Amstrad NC100/200 és ZX81 platformokon is aktív: nem csak játékokat, de felhasználói programokat, ultiliket is fejleszt.

Az 1 K-s Speccy játékok: Dotathon és Dotathon 2, Easyfrog, Semi Stack, Soliyawn, Tinyzb, Ztrack 1k.

A 4K-s kategóriában indultak a Scrolly Stack és a zblast SD alkotások. zblast SD+ címmel kiadott egy válogatást is, mely a zblast SD felturbózott változatát, a Scrolly Stack-ot, a Dotathon 2-őt valamint a Soliyawn programokat tartalmazza és egy egyszerű menü segítéségével választhatunk közülük. A válogatást a Cronosoft is forgalmazza.

Mivel Russel nem kért százalékot az eladott példányok után, ezért a többi szerző játékainál kicsit olcsóbban szerezhető be - vagy akár a szerző honlapjáról ingyen is letölthető.

A játékok közül a shoot'em'up kategóriába tartozó zblast SD és a Tetris Attack-klón Scrolly Stack-ot ajánlom kipróbálásra. Mindkettő igényesen kivitelezett, színes játék, melyekbe nagyon könnyű belefeledkezni.


Zblast SD: mániákus lövöldözés
Galéria:
Russel Marks
Weblink:
Russel Marks: http://rus.members.beeb.net/index.html

Cronosoft

A Cronosoft az Egyesült Királyság első számú egyszemélyes retró szoftver cége, mely 2002-ben alakult. A ZX mellett VIC20/C64, Amstrad CPC, BBC Micro és Acorn gépekre kínál játékokat és utiliket.

Ha a tervek valóra válnak, a ZX81, Dragon, Tandy, Oric, Sord és Texas gépek tulajdonosai is innen szerzik be majd a játékprogramokat. Mindezeken felül 8 és 16 bites konzolok játékainak kiadása is tervben van.

A cég vezetője és egyetlen alkalmazottja is egyben Simon Ullyatt, aki ZX81-en indult, majd hamarosan átnyergelt Spectrumra. A Rethoric című Oric Atmos computer magazin megszűnése után kezdett fogalakozni a retró játékbolt elindításának ötletével - egyszerűen hiányzott neki az életérzés.

A cég egy nonprofit vállalkozás. Bár a programokat pénzért terjeszti, a bevételt az utolsó fillérig visszaforgatja. A kazetták, lemezek másolását is ő végzi, akárcsak a borítók nyomtatást, kivágását is.

A Cronosoft termékeiből rendszeresen szemlézik a Retro Gamer, a GamesTM és a Micro Mart, valamint az Egyesült Királyság számtech kiállításian is rendszeresen résztvesznek (CGE UK, OSRAM és Retro Ball).

Miből áll a kínálat?

Egyrészt természetesen az új fejlesztésekből, másrészt meg nem jelent régebbi játékok kiadásával is foglalkoznak. A Spectrum esetében ez nagyjából a 1993-95 közötti játékokat takarja. Az újkori orosz programozók munkája is megtalálható a kínálatban. Simon folyamatosan várja új játékkészítők jelentkezését.

A következő programok listája némileg átfedi az előző fejezeteket, hiszen Cauldwell, a Shaw Brothers és Russel Marks munkáit - mint arról már esett szó, ez a cég terjeszti jelenleg.

Rob Pearmain, Maddie és Graz Bipboi című játéka elsősorban a fiatalabb korosztályt célozza meg. A három évig készült alkotásban Bipboi-nak és barátainak, Maddo-nak és Beanie-nek kell visszaszerezni a Bip-galaxis csillagait gonosz Zorgonia támadóitól. A játék minden szereplője más-más speciális képességgel rendelkezik. A kazetta 'B' oldalán a Nipik 2 című játék található bónuszként.

2003: Dead or Alive , Egghead in Space , Gloop, Hop 'n' Chop , Rough Justice, Zblast SD+;

2004: Football Glory (re-release), Fun Park ;

2005: Dominetris , Higgledy Piggledy ,Loco Bingo , Stranded, The Fantastic Mister Fruity , ZX Football Manager 2005;

2006: Farmer Jack in Harvest Havoc , Gamex , Ion Sphere, Megaplex, Mpthrilla: The Metal Miner , rEdIvIvUs;

2007: Izzy Wizzy, Quantum Gardening, Stranded 2.5, Stronghold.


Ion Sphere: CPC-ről konvertálva

Stronghold: Oroszországból érkezett
Gallery:
Cronosoft

Weblink:

Cronosoft: http://www.cronos.toucansurf.com/

XFAWorld Software

Szintén az Egyesült Királyságból származik az XFAWorld Software, azaz Thomas Small. Meglehetősen termékeny időszakot tudhat magáénak 2001-től napjainkig, amennyiben a mennyiséget nézzük. A rendkívül hangzatos címek ugyanis meglehetősen gyér minőségű programokat takarnak.

A szerző egyébként furcsa módon nem a 30-40 éves "visszatérő" korosztály, hanem egy 1984-es születésű fiatalember, aki magát csak egyszerűen "szerencsétlen munkanélkülinek" aposztrofálja.

Programjai között megtalálható az aracde, a szimuláció a sport és a szöveges kalandjáték műfaja is. Amint az a címekből látszik, kedveli a sorozatokat is.

Az XFAWorld programjai: Back on the Burgle! (2006), Bombermice (2003), Cactuar Racing (2001), Cactuar Racing 3 (2003), Cactuar Racing Extreme (2001), Chicken (2005), Crotabin (2005), Diamond Dungeon (2005), Hedgehog Run (2004), Kube's Maze (2004), Legend of the Burgle! (2006), Little Demons: The Angel Hunt (2006), On the Burgle! (2005), Running Stick Man, The (2003), Sky Spiders (2004), Space Race (2005), Stupid Sports (2005), Unresident Evil (2003), Unresident Evil 2: Escape from the Courtyard (2003), Unresident Evil 3: Enter the Laboratory (2004), Unresident Evil 4: The Final Showdown (2004), ZX Spider (2003).

Weblink:
XFAWorld Software: http://xfaworld.balder.prohosting.com/

Death Squad

Davey Sludge (művésznevén: Death Squad) két játékkal is benevezett a 2013-as Crap Game Compo-ra. Igazából egyik játék sem béna, éppen ezért került ide a rendes játékok közé.

Az első alkotás egy április végi játék, a Thunderturds. Ebben Scott Faece-t irányítjuk és fel kell festeni a kék színű csempéket, miközben elkerüljük a trágyás ellenfeleket. A játék nagyon színes köszönhetően a karakterenként történő mozgásnak. Összesen 20 szintet tartalmaz. A betöltő képernyő ügyesen hasznosítja a Flash attribútumot. A játék műfaja: scatform (scatological platform).

Dave második nevezése a Dung Darach szeptemberben érkezett. Ezzel is számos 'gond' van ahhoz, hogy béna legyen. Szép zene és effektek, jó (multicolor) grafika, és fokozatosan erősödő szintek. Támogatja a Currach MicroSpeech beszédszintetizátort is. A játékban Barton Dung egy rózsaszínű víziló trágyáját kell összegyűjtenünk és hamburgerré egyesíteni. Kezdetben kis bogarak vagyunk, és addig kell enni, amíg elég nagyok nem leszünk a trágya mozgatásához. El kell kerülni az ellenfeleket, némelyik egyébként tudomást sem vesz rólunk addig, amíg meg nem növünk. Némi logika is kell hozzá. Műfaja: Arcade/Dungpush.

Köszönjük Dave a (nem) béna játékokat.


Thunderturds: scatform játék
Letöltés:
Death Squad
Térképek:
Death Squad: #1, #2,

Új MM/JSW epizódok

Folytassuk a szemlézést a Manic Miner és Jet Set Willy játékok nemhivatalos folytatásaival. Csak a ZX Spectrumon több mint 60 (hatvan!) nemhivatalos rész jelent meg, melyek többnyire a játék lelkes rajongóinak művei.

Aki esetleg nem ismerné ezen klasszikusokat (bár gondolom nem sokan vannak), azoknak röviden néhány infó.

A Manic Miner 1983 jelent meg ZX-en, de a többi 8 bites mikrón is népszerű volt, sőt PC-re, Nintendóra, Archimedesre és Playstationra és elkészültek az átiratai.

Már a klasszikus ZX Spectrum korszakban is elkészültek a program nemhivatalos folytatásai, de a 1993 utáni "maszekolás" során számos újabb rész is született (Manic Miner 3-7, comp.sys.sinclair, Eugene, Ma Jolie, Neighbours, The Hobbit).

A készítést nyilván nagymértékben elősegítette, hogy a segédeszközök is rendelkezésre állnak, mint például a Manic Miner Game Designer Editor, Screen Editor, Sprite Editor. Kicsit még mélyebbre ásva: mind a Manic Minernek, mind a Jet Set Willynek komoly háttérirodalma van, így mindenki előtt nyitva áll a kapu, ha esetleg ő is szeretne egy új folytatást írni.

A játékok nagyrésze természetesen az Egyesült Királyságból érkezett, de Spanyolország és Norvégia és képviselteti magát a Manic Miner megszállottak hazája között.

A Manic Miner folytatásai a Jet Set Willy illetve a Jet Set Willy 2 - The Final Frontier (1984 és 1985.). Természetesen ezeknek is elkészültek az Amiga, PC, Nintendo, Archimedes változatai is. Az elődhöz hasonlóan már a hőskorban is többen foglalkoztak a JSW folytatások elkészítésével.

Számtalan epizód látott napvilágot később is, nyilván köszönhető ez a Jet Set Willy Construction Kit, az Editor, a Room Designer és a Sprite Library meglétének. (Néhány JSW cím a teljesség igénye nélkül: The ZX Heroes, A Bulgarian Requiem, Fantasy World Willy, Frosya the Cat stb.).

Az előállítók között toronymagasan vezetnek az angol rajongók, de a spanyolok, norvégok és az oroszok is képviseltetik magukat néhány résszel. A fent említett játékok mindegyikéről elmondható: mivel editorok segítésével készültek, grafikailag, zeneileg sajnos nem sok újat hoztak a ZX Spectrum játékok világába.

Azonban sokak számára jóval fontosabb, hogy a játék -amellett, hogy valamit visszahoz a régmúlt gyermekkorból- megdolgoztassa az szürkeállományt és több órára lekösse a kalandéhes játékost.


JSW Maria: pseudo 3D hatás

Egyjátékos szerzők

Darryl LeCount egy egyszerű, fekete-fehér játékkal próbált hozzájárulni a Spectrum életben tartásához 1994-ben. A Space Rescue komolynak tűnő címe mögött igen egyszerű játékmenet áll: egy kis űrhajót kell átvezetni különböző pályákon.

Jelenleg Németországban él, és francia illetve német-angol fordítóként dolgozik. Aktívan részt vesz a Linux népszerűsítésében. A PC és a ZX mellett még az Amiga is átmenetileg látókörébe került.

The Proggy Tape, polgári nevén John Westhead is beszállt a könnyen megvalósítható táblás játékok gyártásába. Az ő alkotása a Connect 4 (1994), amelyik egy klasszikus „négy a sorban” játék Spectrumos átirata. Az összes Spectrumon hibátlanul fut (48/128K variánsok) és külön dicséretet érdemel az AY-chip használata. Azon kevés programok egyike, mely támogatja a Currah MicroSpeech bővítés használatát.

A New Hairs Software Ltd. (alias Greg Fox)1995-ös Snail-Racing programja egy csigaversenyt szimulál. A versenycsigákra éppen úgy lehet fogadni, mint a Lovin. Tartalomhoz a forma, a csigaszimuláció Basicben íródott, így megfelelően lassú...

A Starblade (vagy másképp: Star Blade) program 1995-ben bukkant fel a comp.sys.sinclair levelezőlistán. A még 1988-ban készített Uridium klónt Barry Adams küldte el a rajongóknak. Testvérével, Bruce-cal közösen fejlesztették, majd feledésbe merült. Aztán egy véletlen folytán megkerült a szalag, melyből Barry egy Amigán futó ZX Spectrum emulátorral .Z80 fájlt készített és azt tette közzé. Hozza a 80-as évek végének (low-bugdet) kereskdelmi színvonalát.

A Church of the Latter Day Speccy fedőnév Michael Batty-t takarja, aki a Zeppelin Games egyik szerzője volt még a 90-es évek elején.

Batty 1990-ben az Earth Shaker című nagysikerű programjával tűnt fel a Your Sinclair magazinban. A 32 szintes Boulder Dash/Repton stílusú játék egyértelmű pozitív kritikát kapott. Az edinburghi egyetemen tanuló diák tehetségére figyelt fel a Zeppelin Games, nekik a Full Throttle II és a Tai-Chi Tortoise című programokat készítette el. Mindkét játék közös vonása a rendkívül színvonalas 48K zene és az igényes, színes játéktér - ami sajnos kezdett már megszűnni a 90-es évek elején.

A hanyatlást követően ő is a könnyen megvalósítható logikai-ügyességi kategóriában nyomult. Ennek ellenére a 48K-s gépre kiadott Spectris című 1996-os programja megélhetősen igényes, akár a zenei, akár a grafikai kivitelezést tekintjük - ebben közös a kereskedelmi játékaival.

A játék bemutatása ezúttal elmarad, hiszen mindenki tudja, hogy egy Tetris-klónról van szó - nem is szükséges tovább ragozni a dolgokat. Mindenesetre érdemes kipróbálni. Talán egy kiadatlan kereskedelmi játék?

A Luncheon Club Software 1997-es játékában, a Terror at Walcote Canyon alkotásban főhősünk feladata hogy hatástalanítsa a bombákat, melyeket a terroristák telepítettek. Teljesen egyszerű kivitelezésű arcade játék, semmi több.

Matthew Westcott (azaz a Gasman Productions Inc.) egyetlen játéka, a Stevie Dotman 1999-ből való és a szerző ígérete szerint nem is nagyon fog több játékot készíteni.

A szerzőt az említett Gasman néven talán többen ismerik. Néhány év szólózás után a Raww Arse, a Hooy Program és az AY-Riders csapatokban kezdett dolgozni. Azóta is folyamatosan a demoscene aktív résztvevője, elsősorban mint zeneszerző ismert.

De térjünk vissza a játékhoz, mely egyedülálló a maga nemében. Ez egy Lunar Lander klón, mely tulajdonképpen nem is igazi játék. Westcott készített egy pályaeditort még 1996-ban, majd a Spectrumos magazinokon keresztül és személyes megkeresés által megkért személyeket, hogy készítsenek szinteket a szerkesztővel.

Végül sosem rakta össze ezeket egy komplett játékká, maradtak a külön játszató szintek, összesen 50 darab. De éppen ez adja a játék egyediségét. Természetesen freeware.

Utolsó megmozdulása játékfronton a Lunaris című Cauldwell játék zenéjének megkomponálása volt az OSRAM 2004 kiállításon.

Matt jelenleg Oxfordban él, és webfejlesztéssel foglalkozik. Blogjából kiderül, hogy még mindig aktív scener, és rendszeresen részt vesz akár a hazai, akár a nemzetközi demópartikon.

A Klass of '99 a nagysikerű klasszikus, az egyedi hangvételű és különleges Skool Daze modern folytatása. A szerzőpáros Windows-ra (Richard Jordan) és Gameboy Advance-ra (Martin Eyre) készítette el ezt a freeware játékot.

A Spectrum verziót James McKay készíti immár több éve, ha minden igaz, 2007-ben készen lesz. McKay-t egyébként az X128 Spectrum emulátorról ismerik a legtöbben E mellett ő fejleszti a Multi nevű emulátort is, mely a Sega, Nintendo, Colecovision konzolok mellett az MSX 1-2 számítógépeket is emulálja. Ezen felül még első gyermekkori gépére, a Tandy Coco 2-re is készít játékokat szabadidejében. A pénzkeresetet természetesen a kurrens hardverekre fejlesztett játékok adják számára.

A Klass of '99 fejlesztését az érdeklődők mintegy naplószerűen nyomonkövethetik McKay weblapján.

Clive Brooker ZX81-en kezdte elsajátítani a programozás alapjait, teljesen autodidakta módon. A Spectrum megjelenésekor természetesen azonnal gépet váltott. Simon Micro-Soft néven kezdte el árulni programjait, melyeket a számítástechnikai újságokban hirdetett meg. A név fia nevének, Simonnak, valamint a Microcoumputer és Software szavak összefonódásából készült. Bill cége miatt került végül kötőjel a Micro-Soft-ba.

A hirdetéses módszerrel csupán néhány tucat kazettát tudott eladni, mely kizárólag a hirdetés költségeit fedezte. Ezért új utakat keresett. Kezdetben a Hewson adta ki játékait, majd a Mastertronic, az akkor dinamikusan fejlődő vállalat karolta fel. Náluk adta ki a híres One Man and his Droid játékot, mely több, mint 250.000 példányban talált vevőre, és átkonvertálták C16/64/+4, valamint Atari 800 és Amstrad CPC platformokra is. A sikerben nyilván közrejátszott a cég agresszív marketingpolitikája is: a játékot 1.99 fontért kínálták.

A második rész már 1991-ben kész volt, de csak 2001-ben bocsájtotta közkézre a szerző.

Ugyanis fél tucat kiadónál próbálkozott megjelentetni a 128K-s Spectrum verziót, de sajnos elutasították. A Mastertronic meg is jegyezte, hogy a program kiváló, de sajnos már nem foglalkoznak Spectrum programokkal. Viszont Atari ST-re vagy konzolokra is szívesen átkonvertálnák.

A szerző végül úgy döntött 10 év után, hogy az Internet segítségével ingyenesen közzéteszi a programot, melyet a kiadókon kívül addig senki sem látott. A játék beépített szerkesztővel is rendelkezik, tehát mi magunk is készíthetünk saját szinteket. Clive jelenleg az Autolaunch Systems Computer Software céget irányítja, mely többek között a számítógépek ipari felhasználásához készít programokat.

2002-ben David Pegg is úgy gondolta, ideje beszállni a ZX Spectrum programok gyártásába. A The Adventures of Sid Spider egy logikai játék, igényes 128K zenével aláfestve. Jó hír: a jelszavas szinteknek köszönhetően nem kell mindig elölről kezdeni, hanem mindig onnét folytathatjuk, ahová a legutóbb eljutottunk.

Michael Batty nagy rajongója, az Earth Shaker című 1990-es programnak külön fejezetet szentel honlapján és az információ mennyisége alapján nagyon megkedvelte a játékot.

Jelenleg a Roadrunner Sofware UK egyszemélyes vállalkozást viszi, mely egyenlőre két termékkel büszkélkedhet. Az egyik az Island Racers című 3D-s versenyjáték. A másik termék az SFXMagic címet viseli és hangeffekteket és kisebb zenéket lehet vele szerezni.

Shithead-Simon Laszcz nem beszél csúnyán, csupán a hasonló nevű kártyajátékot valósította meg Spectrumon 2007-ben. A gép ellen játszunk, és aki veszít, az lesz a 'shithead'. Ez is freeware.

2007 augusztusában tette közzé Eye a K3L Corporation -től a Total Recall unreleased preview-et. Ezt még az Active Minds kezdte el fejleszteni, de a határidőt nem tudták tartani (1990 karácsony). Ezért egy másik team kapta meg a fejlesztést, akik szinte a nulláról indulva két hét alatt be is fejezték.

A preview eredetileg a spanyol MicroHobby magazinban jelent meg. Mark R. Jones, az Active Minds egyik tagja talált négy képet a félkész játékból az egyik Microdrive kazettán. A demót és a képeket dolgozta egybe Eye, kiegészítve a demó történetéről szóló szöveggel.

Kevin Thacker 1993-ban indította útjára a 8 bites Amstrad gépekkel foglalkozó weblapját, melyet azóta is folyamatosan frissít.

Nem véletlen, hogy jónéhány játékprogramot is írt rá. Minket azonban a klasszikus puzzle játék, a Sudoku érdekel, hiszen ennek elkészült a Spectrum verziója is. A fejlesztés még 2005-ben kezdődött, és a kihagyásokkal együtt 2008-ra készült el.

A demó verzió letölthető a weblapról, a teljes változat a Cronosoft-nál vásárolható meg.

Dean Hickingbottom játékaival még a nyolcvanas évek második felében találkozhattak a ZX Spectrum, Atari, MSX és Amstrad tulajdonosok. Ugyanis ezekre a gépekre jelentette meg munkáit, többnyire a Video Images és az Alternative Software Ltd. gondozásában.

2009-ben Deanysoft néven jelentette meg Frogger című játékát, melyet eredetileg 1992-ben irt és konvertált Amstrad-ról Spectrumra. Mivel túl gyorsnak találta, ezért újra belenyúlt a kódba. Ezt követően az Internet segítségével közkinccsé tette a programot.

Ha már az oroszok nem készítettek kézzel rajzolt hátterű Dizzy-játékot, akkor az eredeti szerzőnek kell a régit feltupiroznia! A Crystal Kingdom Dizzy 2009 az eredeti játék grafikusának, Jarrod Bentley-nek a műve. Teljesen átrajzolta a háttereket, egy teljesen új játék született. Azaz mégsem: a betöltő képernyő sajnos maradt a régi, egyébként profi munka.

A Ludo_2009 a hasonló nevű gyermekeknek szánt dobókockás társasjáték Spectrumos megfelelője, melyet Hugh Gammon készített.

A játék egyébként indiai eredetű, gyökerei a 6. századig nyúlnak vissza. Végleges formáját 1896-ban vette fel, a brit uralom idején.

Kettőtől négy játékosig játszható (a játékos lehet akár a számítógép is). Freeware.

Dave Hughes (alias Stonechat Productions) egy képregényrajzoló technikus. Első 'igazi' játéka a 2011-es Stamp Quest. Ebben, a főhős Moebiust kell irányítanunk. A cél a bélyegek összegyűjtése, még mielőtt a 48K-s Spectrumok kivasalnának minket. A játék eredetije, a Norman címet viselő alkotás a Crap Games Compo 2010 egyik résztvevője volt. Az átirat ennek gyorsabb, gépi kódú megfelelője. Ha minden igaz, Dave újabb alkotásokkal fogja megörvendeztetni a nagyérdeműt a közeljövőben.

Tom Dalby Flynn's Adventre in Bombland című játéka a Hudson Soft közismert Bombermanjénak remixe. Aki tehát a játék lényegére kíváncsi, olvassa el azt… A változás itt mindössze annyi, hogy a főhős neve Flynn. Van egyébként a programnak egy 'vs' üzemmódja, amikor ketten versengenek egy-egy szint sikeres teljesítésért.Connect 4: klasszikus játék

Starblade: Uridium klón

Spectris: igényes Tetris

TaWC: az, aminek látszik

Stevie Dotman: 50 különböző szint

Klass of '99: Skool Daze folytatás

OMAHD: saját kiadás

Sid Spider: több tucat szint

Shithead: jó a cím...

Total Recall: a kiadatlan verzió

Sudoku: ezúttal Angliából

Frogger: CPC-ről kovertálva

Dizzy 2009: igy mindjárt más

Ludo_2009: a játék elindult

FAIB: Bomberman klón

Írország Ireland

Malcolm Tyrrell a saját ötletére épülő MazezaM (ejtsd: "may-zam") játékkal állt elő 2002-ben. Ez egy Sokoban-szerű játék, melyben a játékos feladata az akadályok tologatásával kijutni a (rendőr)labirintusból.

A MazezaM programot Ventzislav Tzvetkov lefordította más platformokra is, mint például Gameboy, C64, Oric Atmos, Apple és Amiga.

A Mazezam motor segítségével egy multifunkciós puzzle játékot is létrehozott a szerző, mely az eredeti játék mellett a Sokoban, Hexoban, Trioban és az Octoban játékokat is tartalmazza.

Ezen felül Spectrumra a befejezetlen Gob című kalandjátékot kezdték megírni barátjával, Simon Fitzpatrick-kal még tizenéves korukban.

Malcolm jelenleg a Dublini Egyetemen kutat és e mellett tagja az Írországi Szabadszoftver Társaságnak is.MazezaM: saját ötletből született
Weblink:
Malcolm Tyrrell: http://webpages.dcu.ie/~tyrrelma/

Dánia Denmark

A Dániában élő Soren Borgquist (aka Sokurah) még a 70-es évek végén került kapcsolatba az arcade gépekkel és számítógépekkel. Első saját gépe a ZX Spectrum lett 1983-ban. Sokféle játékba belekezdett Basicben, Z80 és 68000 assemblyben, de sajnos egyet sem fejezett be. Majd 2004-ben egy Sir Lancelot remakkel 11. helyezett le a 76 indulóból egy versenyen. Ekkor határozta el, hogy különböző remakeket készít. Leginkább olyanokat, melyek kevéssé ismertek. Innen a név: Tardis Remakes.

Az első Spectrumos remake egy igen kevéssé ismert 1983-as arcade átirat, a Dingo. Ez az Ashby Computers and Graphics Ltd (Ultimate Play the Game) játéka, melyből nem készült hivatalos konverzió (a szerző viszont PC-re és OSX-re is elkészítette). A feladat Big Ted-del, a koalával összegyűjteni a gyümölcsöket egy farmon. Ellenfeleink a dingók, akiket el kell kerülni valamint az általuk dobált gyümölcsöket is el kell kerülni. Szerencsére a koala is tud dobálódzni, mellyel néhány másodpercre megállíthatjuk a dingókat, valamint semlegesíthetjük az általuk dobott gyümölcsöket. A játék freeware és 2011-ben a blackpool-i Relay Expon mutatták be. Itt 60 kazetta is kiállításra került. Ebből 50 sorszámozott és a szerző, valamint a grafikus Mark R. Jones által aláírt. A grafika a Sabre Wulfra emlékeztet. Minimális color-clash és kellemes 48K zene jellemzi.

A Speccies egy 1991-es puzzle klasszikus, a Brainies (Tiny Skweeks) átirata. Megjelent SNES-re, ST-re, Amigára, Apple IIgs-re, Machintoshra és CPC-re is. Végül 2013-ban Spectrumra is. A játékban négy színes mexikói ugróbabot irányítunk összesen 101 szinten keresztül. A játék lényege, hogy az adott színű babot kell odavezetni az adott színű kijárathoz. A dolgokat nehezíti, hogy csak a kezdőirányt adhatjuk meg, a babok ezek után automatikusan végigpörögnek, amíg nem ütköznek valamibe. Néhány tárgy is nehezíti a dolgot, mint a nyilak, melyek az irányt módosítják, a teleportok, melyek visszavisznek a kiindulási pontra... Azért vannak segítők is: mint például az extra idő. A játék limitált single és double kazettán is megjelent. Támogatja az ULAPlus üzemmódot is. A grafika Craig Stephenson (RedBalloon) munkája, a zene Chris Crowley kompozíciója. A kóder és gfxman blogjában részletes fejlesztési napló olvashatunk a Z80 assemblerben készült játékról, melynek szintjei LZ metódussal tomorítettek.

A játék második része, a The Speccies 2 csak 45 szintet tartalmaz viszont akár 16K-s Spectrumon is fut. Ihletője a Pathologic című Flash-játék. Az eredeti 50 szintes volt, de ebből 5 szint túl nagy méretű volt a Spectrum képernyőjéhez. A szintek bitstream és LZ módszerrel tömörítettek. A feladat: a labirintusban felszedni a köröcskéket. Ahol egyszer már áthaladtunk, az a szakasz lezárul. Craig itt is a grafikai munkáért felelt, valamint a játék alcímét is adta. Mind over mATRR – a szürkeállomány tehát előbbre van a színeknél.


Dingo: hű átirat
Speccies: végre Spectrumon is
Letöltés:
Soren Borgquist

Finnország Finland

Joonas Lindberg (TMS86, The Mad Scientist, Madsoft) Finnországból saját C64 játékát portolta Spectrumra Morph (Morph ZX) címmel. Az eredeti 2010 augusztusában jelent meg és a Polymorph 1993-as Amiga PD-játék átirata (by Andrew Campbell).

Mint az első Z80 alapú játéka, készítője elsősorban a játékmenetre koncentrált, nem a grafikára és a hanghatásokra. A Puzznicra hajazó játékban felfedezhetőek a C64 gének. Összesen 30 szint van, a Commodore-os időlimit eltávolításra került. A .TRD verziót az .SNA alapján Rindex készítette el.


Morph: Commodore puzzle
Letöltés:
Joonas Lindberg

Hollandia The Netherlands

Még a klasszikus ZX Spectrum időkben alakult a Ymond Reconstruction Service (YRS) holland társaság. Jelenleg már csak egyetlen aktív tagja van, Dr. Beep, azaz Johan Koelman.

Nem csupán játékokat ír, de különböző utiliket is készít Spectrumra: ZX81 emulátort, multitasking programot. A Spectrumon kívül SAM-re is fejleszt GameBoy és ugyancsak ZX 81 emulátort.

Hardver fejlesztése, a ZX-PC kártya segítségével a .Z80, .SNA és .TAP fájlokat tudjuk betölteni ZX Spectrumba.

Két játékot jelentetett meg. A Videopac Emulator egy kezdetleges TV-videójátékot emulál, amely fekete-fehér. Van többek között röplabda, golf, PacMan és Invarders-klón is ebben a 2000-ben napvilágot látott játékgyűjteményben.

A 2005-ös Klaverjas pedig egy négy játékossal játszható holland nemzeti kártyajátékkal ismerteti meg a Spectrumosokat. A játék a Spectrum Game Compora készült, melyről bővebben később. A játék második kiadása már bugfree.

A 80-as évektől kezdve ír egysoros játékokat, és egy versenyt is meghirdettet a témában 2007-ben. De erről majd a cikk végén.

2008. januárjában a németországi Spectrum & Sam Profi Club alapítója és vezető egyénisége, Wolfgang Haller súlyos betegséggel kórházba került.

Ezért Dr. Beep, mintegy ajándékként, a mielőbbi gyógyulás reményében írt neki egy kártyajátékot, mely a Halliman címet viseli. A játék freeware és az instrukciókkal együtt megtalálható az SSPC honlapján. Wolfgang azóta már jobban van.

A 4 on a Row című táblás játék első verziója még a 2005-ös Spectrum Games Compo-n jelent meg CrisiSoft (Chris Born) gondozásában. Basic-ben íródott és ennek megfelelően elég lassú is.

Azóta a szerző folyamatosan fejleszti a játékot, mely most már a v3.0d számot viseli és különlegessége a két játékos üzemmód Interface 1 vagy DISCiPLE hálózat segítségével.
SSPC honlap és Halliman screenshoot!


Klaverjas: holland kártyajáték

4 on a Row: sajnos Basic-ben
Galéria:
YRS
CrisiSoft
Weblink:
YRS: http://www.zxspectrum.00freehost.com/

Németország Germany

C. M. Gilles Németországból 1987-ben a Kingsoft keretein belül kezdett ZX játékokat készíteni, de a hanyatlás korszakában sok más programozóhoz hasonlóan ő is leállt a Spectrum játékok gyártásával.

Elsőként 2001-2002 között vette elő újra régi kedvenceit: Casio kézikütyükre írta át néhány régi programját (King Royal, Death Streets).

Majd 2005-ben Harry Potter kalandjait kezdte el adoptálni ZX Spectrumra. A Harry the Magical (2005), a Harry the Magical: Harry and the Orden (2006) és a Harry the Magical: Harry and the Orden+ (2007) játékok az ügyességi-kaland kategóriába tartoznak. Az első program a Spectrum Game Compóra készült. A második ennnek folytatása, a harmadik pedig egy 'update': póker és mahjong játékokat is tartalmaz.

Mindhárom hasonló kivitelű, szépen megrajzolt játék, azonban a sebesség illetve az irányítás nehézsége sokat levon az élvezhetőségből. A sebesség kérdése nem véletlen, hiszen a Spectrum Game Compo Basic kategóriájában indult az első rész. És nagyon úgy tűnik, hogy a folytatások is ugyanarra az alapokra épültek.Harry the Magical: Made in Germany
Frissítve: 2010. augusztus 15.
Galéria:
C. M. Gilles

Ausztria Austria

A Tiger's Claw fedőnév a lengyel származású, jelenleg Ausztriában élő Leszek Chmielewski Daniel-t (LCD) takarja.

A legtöbben talán a BMP2SCR konvertáló programról ismerik a nevét, mely .BMP-ről .SCR-re (a Spectrum tömörítetlen képformátuma) alakít át. Jelenleg egyébként felfüggesztette a program fejlesztését, helyét a Retro X vette át, mely gyorsabb, kényelmesebb... és ha elkészül retro platform fejlesztő rendszer és compiler is lesz egyben.

A Spectrumra 1994 és 1996 jelentett meg játékokat. Úgy tűnik, a képmanipulálás már akkor is a kedvencei közé tartozott, hiszen programjai betöltőképernyőinél előszeretettel alkalmazott digi fotókat.

Az elkészült alkotások: Advanced Patience, Indian Patience, Pyramid Patience (ezek mind kártyajátékok), Godzilla-The Atomar Nightmare (stratégia) és Ultra Reflect (logikai). Ezek a 48K-s alapgépre készültek, és az "ínséges időkben" elég jó volt a fogadtatásuk.

Miután végigböngészte mintegy 1500 +D lemezét, talált jónéhány félbehagyott játék projektet is. Némelyik befejezése el fog készülni, némelyiknek erre vajmi kevés esélye van. A Star Trek TOS egy űrbéli kaland és stratégia keverék, mely tele van rajzolt és digitalizált grafikákkal. Az It came from outer Space a hasonló című 60-as évekbeli mozin alapul. A Kaiju Taisen a japán szörnyek csatájának 'szimulációja'. A Zephyr Five egy 3D Construction Kit segítségével megkezdett játék. A Legacy of Zer Empire egy többlemezes mega-kalandjáték, mely számtalan Speccy és konvertált Amiga grafikát tartalmaz. Reméljük, ez hamarosan elkészül. A Starport egy űrhajós-kereskedős játék a Ports of Call alapján. A Malefiz és GoBang két táblás játék. A Color Wars és az U-boot pedig a logikai kategóriába tartoznak. Ugyanebben a kategóriában két új alkotás is születőben van: Looped és Osmodeus. Egyéb félbehagyott projektek: Pokemon Quest, Ultra Patience, Star Fleet Battles, Global Domination és Nu Pogodi! .

Az egyik befejezésre esélyt kapott játék, a Chessboard Attack című játék története is 1996-ig nyúlik vissza. Ekkor még Blind King néven kezdte programozni LCD. Majd az érdeklődés és a forráskód is odaveszett. Az új verzió már a Boriels ZX BASIC Compiler és a szerző saját BorIDE fordítójával készült.

A játék a sakk és a Minesweeper keveréke. Egy 8x8-as táblán a királyt írányítjuk. A táblán véletlenszerűen vannak elhelyezve a különböző sakkfigurák, melyekkel ha 'találkozunk' meghalunk. Szerencsére van öt lehetőségünk lépegetni és a program kiírja, milyen bábuk ütnének minket az éppen aktuális helyünkön. Ha jól tippelünk, kurzor módba váltva mi üthetjük le a bábukat. Ha vétünk, a fordítottja történik.

A játék zenéjét a szintén lengyel származású Kriss (Krzysztof Leszczynsk), az Illusion Group egykori tagja szerezte

Egyébként ő az európai forgalmazója a Fatality Pussy című játékának is (128K/katetta).
Egyéb platformok amin programozik: Sprinter, SAM, PC.

ő volt az Austrian Spectrum Club (ASC)egyik kiemelkedő aktivistája Eddig HiSoft Basicben és assemblerben programozott. Az időközben felszedett tudást természetesen a játékok készítésénél is fel fogja használni.


Pyramid Patience: egy kártyajáték

Legacy of Zer: mega-kalandjáték

Amerikai Egyesült Államok United States

Az Amerikai Egyesült Államokban élő Ben Collver nevét csak a Linux-közösség ismerte - eddig. 2008-ban ugyanis kiadta Set című logikai játékát ZX Spectrumra.

A program meglehetősen egyszerű grafikai kivitelezésű és meglehetősen sokat gondolkozik, valószínűleg Basic alkotás. Ennek ellenére kellemesen megcsavargatja az agytekervényeket. Public Domain. Akik kedvet éreznek hozzá, a weblapján keresztül is játszhatnak vele.


Set: nagyon lassúúú...
Letöltés:
Ben Collver

A volt Csehszlovákia játékai Czech RepublicSlovakia

A játékok bemutatása előtt térjük ki az ex-csehszlovák hardverek ismertetésére.

A Didaktik Skalica Ltd. által gyártott Didaktik klónok voltak a meghatározóak itt. A Didaktik Gama sorozat 80K RAM-mal, a későbbi Didaktik M és Kompakt gépek 48K memóriával rendelkeztek. Az orosz IC-knek köszönhetően a gépek közelebb álltak a kompatibilitásban az orosz klónokhoz, mint az eredeti Spectrumokhoz.

A gyártó kifejlesztett egy MS-DOS alapokon nyugvó diszk rendszert is, D40 (5,25"/360K) és D80 (3,5"/720K) néven.

Egészen 1995-ig nem terjedtek el a 128K-s gépek, ezt követően azonban a lelkes amatőröknek köszönhetően széles teret hódítottak. Sőt, egyesek akár egészen 320K-ig turbózták a gépeket.

A 48/80K-s gépeket viszont gyakran bővítették a Melodik és Best márkanevű AY-interfészekkel is.

Egy későbbi bővítés az MB-02+ diszk interfész, mely 1,8 megás 3,5"-os lemezeket használ. Sajnos túl későn jelent meg az elterjedéshez.

Mindezek után azt hihetnénk, mivel a volt Csehszlovákia terültén viszonylag későn jelentek meg a ZX Spectrum klónok, ezért ott 1993 után is aktívan adták ki az újabbnál-újabb játékokat.

Nos, ez sajnos nem igaz. Egészen 1993-ig egészen szép számmal jelentek meg igényes programok a Microtech Systems, a Proxima Software és az Ultrasoft gondozásában. Azonban 1994-ben már megfigyelhető a hanyatlás - bár még született néhány említésre méltó alkotás.

A lemezes rendszerek miatt a lehetőség itt is adott volt az ex-Szovjetunióéhoz hasonló, összetett, mega-játékok megszületésére. Azonban itt ez a folyamat - talán az idő rövidsége miatt - nem játszódott le. A kazettás programoknak általában voltak lemezes verzióik, azonban a gyorsabb töltésen kívül semmiféle extrát nem tartalmaztak. A Didaktik klónok miatt néhány esetben itt is hardverfüggőek lettek a kiadott játékok.

A cseh Proxima 1994-ben adta ki utolsó programját, a Peloponeska Valka-t. Ez a menüvezérelt stratégiai játék az ókorba kalauzol el minket. Azóta minden programjuk Public Domain kategóriába ment át.

A szlovák Ultrasoft egy kicsivel tovább húzta. 1994-ben kihoztak egy színvonalas, jópofa Dizzy-klónt, a Towdie-t, mely hamar a Spectrumosok kedvencévé vált.

1994-ben jelent meg a Quadrax, mely egy logikai-ügyességi játék. Ez akár a németországi Sintechtől is beszerezhető eredeti kazettán. A két szerző a játékot kiadta PC-re is, mely hasonlóan kedveltté vált a játékosok körében.

Az igazi nagy durranás maradt a végére. Az 1995-ös Twilight: Krajina Tienov (The Land of Shadows). A kalandjáték nagyon hasonlít az újkori orosz játékokra: intro, outro szép átvezető grafikákkal. Ez a méretén is meglátszik: 300K. Azt hiszem, elmondható: ez az egyik legszínvonalasabb európai ZX játék. A Fatality feltörte és elkészítette az orosz nyelvű, TR-DOS-os verzióját - mint azt már említettem az orosz játékoknál. Egyébként azon kevés Spectrum játékok egyike, mely rajzolt (nem generált) háttérgrafikával készült.

A NOP fedőnév a mlada boleslav-i No Operation csapatot takarja. A két fő tag egy testvérpár, Jan (Art - grafika) és Jakub Flaska (Matlas - kódolás) volt. Scalex (Miroslav Hlavcka) is gyakran besegített zeneszerzői tudásával.

A csapat meglehetősen aktív volt Spectrumon, a crackelésen kívül különböző demókat, felhasználói programokat írtak.

A legismertebb programjuk a Color Draw, mellyel multicolor grafikákat lehet készíteni. A Mega Screen Scrunger átlagban 50%-ra csökkenti a Spectrum képfájljainak méretét. A BCat segítségével pedig a Beta-Disket irányíthatjuk az Atari ST-n megszokott grafikus felülethez hasonlóval.

Játékaik nem eredeti ötleteket valósítanak meg, de a Spectrumos viszonylatban igen szép grafikával rendelkeznek.

A Brutal Worms 1994-ből egy klasszikus farkába harapó kígyó játék. Azonban van egy különlegessége is: egyidőben négy játékos játszhatja. A Mines egy rendkívül színes Minesweeper játék. A Yaggoo - The Numeral Madness szintén egy agyafúrt Minesweeper klón.

A KVL Corp az 1990-es évek elején jelentkezett és egészen 1995-ig jelentettek meg demókat és játékokat. Karel és Lukas utolsó játéka az 1994-es Boovie volt, mely egy ügyességi-logikai játék, és mely a Flappy című első játékuk feltupírozott verziója. Boovie-t 1998-ban PC-re is kiadták.

Jelenleg a fiúk Future Games néven vezetik 22 fős cégüket, melynek fő profilja PC-s játékok előállítása.

Az E.S.A. (Excellent Spectrum Aces) csapat (Factor 6, Tuleby, Max és Cri-Cri) 1994-ben jött össze. Demók és zeneprogik mellett kiadtak rögtön néhány játékot is ugyanebben az évben.

A Black Man egy lövöldözős, Cop Out klón. A Dice dobókockákkal operáló logikai játék. A Letris 2 pedig a jól ismert a Tetris továbbragozása betűkockákkal. És most néhány szó a későbbi játékaikról...

A prágai UmCom'97 partyn mutatták be az Amiga egérrel vezérelhető Axis című logikai játékukat. Ugyanebben az évben a Piggy-ről (Dizzy-klón) is lehullt a lepel a Doxycon-on.
A Doxycon'98 meglepetése volt a Twister Fruit Machine, mely nevéhez hűen egy nyerőautomatát szimulál.

A következő Doxyconon pedig a KVL játékának második részét, a Boovie 2-t készítették el. A KVL valószínűleg azóta sem tud erről a folytatásról...

A csapat többi játéka: Mini Piskworks, mely egy meglehetősen gyengén játszható adaptációja volt a Raxoft által kibocsátott Piskworks játéknak. Cseh nyelvű szöveges kalandjátékuk a Doxy címet viselte.

A csapat személyes kapcsolatot ápolt a No Operationnal.

A Spectrum elhagyása után még Amigára jelentettek meg játékokat de továbbra is E.S.A. néven.

Az Oldsoft név Zdenek Stary-t takarja. A 90-es évek első felében szállt be (egy egyben ki) a ZX Spectrum, Didaktik programok fejlesztésébe. A Kecal 2 és a My Copy felhasználói programok, demók mellett 1994-ben adta ki a Soliter című logikai játékát.

A játék fekete-fehér, menüvezérelt és egyedi loaderrel rendelkezik. Assemblerben készült és a forráskóddal együtt letölthető a szerző honlapjáról.

A 7Gods csapat egyik tagja, Mr. Ped 1995-ben 50 perc alatt írta meg Descent című Basic játékát. A játék maga a felejthető kategóriába tartozik. Sokkal inkább egy meghívó a Demobit 96 partyra - a szövegből legalábbis ez derül ki. A csapat egyébként a 90-es évek közepén volt aktív Spectrumon.

A +Gama Software egyetlen játéka a Mezi Vezemi. A játék teljes egészében +Gama munkája (akit mostanság Dex néven találhatunk meg). A zenét viszont elkérte Factor 6-tól, így ez a Turrican Demóból származik.

Ez egy labirintusos játék, és a Spectrum mellett kompatibilis a Didaktik klónokkal is (még szép!).

+Gama egyébként máig elkötelezett Spectrumos, számos utilityt írt az MB-02-höz valamint egy Apple I emulátort is a Spectrumra. Az igen színvonalas ZX Magazin is az ő nevéhez fűződik.

A Softhouse Ltd. (Turányi Péter) 1989 óta a legkülönfélébb programokat készíti Spectrumra (azaz Deltára, a Spectrum jugoszláv klónjára). Adatbázis programok, szövegszerkesztők, oktatóprogramok és játékprogramok egyaránt származnak tőle, egyben dicséretes az angol nyelv használata is.

Újkori játékain meglátszik a Windows hatása: a Minesweeper (1996) és a Soltaire (1997) igencsak hasonlítanak a Microsoftos őseikre. Ez ebben az esetben feltétlenül elismerést jelent!

Mikor megházasodott, egyben a ZX játékok készítését is felfüggesztette.

A jó hír, hogy szándékai szerint új játékokkal fog jelentkezni: Alley Cat, Wheel of Fortune és Turf and Stake.

A Stupidius és az MGS Software közös játéka, az Ugly Blaster 1997-es alkotás. Semmi különös, egyszerű kivitelezésű logikai játék. Azonban a betöltés nem mindennapi: az MS-DOS-t idéző "bootolás" után a Windows 3.1 imitációját láthatjuk hálózati bejelentkezéssel megspékelve. Az intró is inkább különálló demó jellegű.

Thomas Vasko szerint a saját maga által készített Sea - The War of the Ocean című 2001-es játék a legutolsó ZX Spectrum program. Az állításra ő maga cáfol rá, hiszen 2002-ben még kiadott egy újabb játékot Tuneller Raider 2079 címen...

A Cseh Köztársaságban elő, magyar anyanyelvű fiatalember programjai a Didaktik klónon készültek.

A játékok mindegyike (a fent említett kivételt tekintve) a 2001-es esztendő szülötte és az összeset az IBM PC verziók ihlették. Az inkompatibilitás mellett a programok sebessége is kifogásolható. Csaknem Basicben íródtak? Egyéb játékprogramjai: Hexagonia és Sokoban. Ezen felül még egy rajzprogramot is kiadott ugyanebben az évben.

Az 1995 végén alakult Zero Team évek óta ígérgeti saját R-Type klónját, az Operation Cyberia-át. Ez egy két játékossal is játszható shoot'em'up lesz, király grafikával, öt szinttel, intróval és outróval. Egy nap biztosan készen lesz... ahogy ezt a honlap állítja. Aki esetleg a honlapjukról próbálná letölteni a demóverziót, sajnos el kell hogy szomorítsam: nincsen fenn.

Van azonban egy új játék 48K-ra, a címe Pariboro. Az észtországi Tonypa hasonló című flash játéknak Spectrum verziója ez. A Lines-t juttatja eszünkbe. A gép által random generált párokat kell megkeresni a táblában, majd ha ez sikerült, az tűz gombbal 'megsemmisíteni' őket. Ha egy teljes sort likvidálunk, a gép újat ad nekünk. A játék addig folytatódik, amíg olyan párt sosem sorsol ki a gép, ami nincsen a táblán. A játék készítői: Mike, CVM és Ellvis, a beeper zenét Mister Beep szerezte. Megemlítendő még az orosz tiboh neve is, aki a TR-DOS adaptációt végezte.

A cseh és szlovák programok terjesztéséről rendkívül kevés információm van. Annyi biztos, hogy a prágai székhelyű J.H.C.S. (Jan Hanousek Computer Software) aktív szerepet vállalt a 90-es évek közepén. A swappelés tipikus példája volt munkája, bár a programok szerzőinek tudtával (és ezért anyagi részesedésért) terjesztette a játékokat. Ezeket fizetet hirdetéssel jelentette meg a szaklapokban, vagy pedig elküldte a programokat az újságoknak, akik kipróbálták és eletették az újdonságok rovatba. E mellett még a programokban is népszerűsítette magát: a különböző játékok címképernyője előtt gyakran találkozhatunk nevével.

Jan jelenleg a DreamWorx céget vezeti, mely komplex Internetes szolgáltatást kínál a hostingtól kezdve a webdesignon át a kód, grafika optimalizálásáig.

Modern korunkban a németországi Filderstadban működő Sintech cégtől szerezhetünk be eredeti programokat, amint erről már részben volt is szó.

Thomas Eberle még a 90-es években vette fel a kapcsolatot az Ulrasofttal, Proximával és a No Operationnal. Az Ultrasoft a Kliatba Noci (1993), a Quadrax és a Twilight játékából küldött egy-egy példányt. Mivel a Twilight szlovák nyelvű kalandjáték, teljesen használhatatlan azok számára, akik nem beszélik ezt a nyelvet. Ezért Thomas a másik két játékot kezdte el forgalmazni. Az szlovák partner lefordította a használati utasítást és kis példányszámban küldött még a játékokból. A Sintech kijavította az instrukciókat és így kezdte forgalmazni a játékokat - kizárólag a jó öreg kazettán.

A Proxima a játékokon kívül felhasználói programokat is küldött. A kazettaborítókat a cseh cég biztosította, a kazettákat a német partner másolta. Ezek azonban mind 1993-as vagy az előtti játékok, tehát nem tartoznak a szorosan a cikk témájához.

A No Operation a már megismert Color Draw című rajzprogramját forgalmazta a Sintech-en keresztül. Ez a verzió egyébként speciális, a Sintech kérésére átírt változat volt.

Végül, de nem utolsó sorban essék szó az orosz, cseh és szlovák játékok angol nyelvre való fordításáról is.

Régebben a Total Computer Group (TCG) néhány esetben vállalta az összekötő híd szerepét kelet és nyugat között: orosz játékokat fordítanak angol (és cseh) nyelvre. Mindezek mellett elkészítik a kazettás verziót, valamint a cseh és szlovák körökben népszerű D40/D80 és MB-02 lemezes változatokat is.

Az Abe's Mission - Escape a PC-ről illetve PSX-ről ismert kalandjáték Spectrumos feldolgozása. A Spectrumos sajtóban kiemelkedően jól szereplő játék ingyenes, habár kezdetben kereskedelmi termékként szerették volna forgalmazni Oroszországban, mint a Te játékod 2002-es fordulójának győztesét.

A Dizzy X (Journey to Russia) eredetileg a Speed Code 1994-es alkotása, erről már szintén esett szó az orosz játékokál. A játék 48 és 128K verzióban is elkészült. Az orosz származású Dmytro Gryshchenko azonban csak a szűkebb 48K-s változatot fordította le angolra. Ezért a TCG a 128K játék kódját és a 48K verzió fordítását összedolgozta. Az eredmény: egy teljes, angol nyelvű játék kellemes zenével, intróval és outróval.

További, 1993 előtti játékokat is lefordítottak illetve fordítás alatt állnak.

És most saját játékaikról. A Party Worms az Amigás Dune 3 - Achtung Die Kurve konverziója. Lényege, hogy maximum öt kukaccal játszva ne menjünk neki sem a falnak, sem egymásnak. Tehát még plusz egy játékossal 'felülmúlja' a No Operation hasonszőrű alkotását.

A Falldown Forever és a Vladimira a 2003-as nemzetközi Mini Game Compo termései. Előbbi egy 1K-s ügyességi, míg utóbbi egy 4K hosszú RPG.

2011-ben újra fellángolt egy hasonló kezdeményezés Velesoft-tól (Jiri Veleba). Jiri a cseh levelező listán, a Pandorán küldött be egy post-ot a Towdie angolra fordításáról. Sajnos problémái akadtak a szöveg dekódolásával. Softhouse előásott néhány szubrutint a szöveg visszakeresésére és kinyomtatására, és végül sikerült dekódolni is a szöveget. UB888B (Dusan Gallo) pedig írt egy szöveg konvertert C nyelven. Softhouse lefordította a szövegeket, és közzétette a Pandorán a többieknek javítás céljából. Pavero (Pavel Pliva) ezalatt lefordította a Towdie animált logóját. Több más személy is részt vett a fordításban, úgy mint Pepax (Josef Augustin), Jiiira és végül Gasman is.

Ezt követően Velesoft elkezdte szorgalmazni más cseh és szlovák játékok lefordítását is.

Pavero belekezdett a Pedro tirógia fordításába Roman Borik, jp és Bandit segítségével.

A következő fordítás az Aknadach című játék volt.

A játékprogramok szövegének lefordítása egyébként igen változó időt vesz igénybe.

A Towdie fordítása példákul másfél hónapot emésztett fel, mely a tagok közötti kommunikációval és a javításokkal telt el. Az Aknadach fordítása két hetet igényelt. A Pedro trilógia még ennél is rövidebb idő alatt megvolt.

Általában elmondható, hogy a játékokban található szövegek hosszával egyenesen arányos a fordítás időigénye.Peloponeska Valka: irány az ókor!

Towdie: a nagy siker már angolul

Mines: színpompás Minesweeper

Boovie: az utolsó KVL játék

Twister Fruit Machine: a Doxycom meglepetése

Soliter: egyszerű kivitelezés

Mezi Vezemi: 3D labirintus

Mineswepper: tiszta Windows

Ugly Blaster: 2 játékossal játszható

Pariboro: flash adaptáció

Abe's Mission: gyönyörű animációk

Quadrax: kazettán is kapható

Lengyelország Poland

A Hooy Progam (más néven H-PRG) egy eredetileg lengyel, most már nemzetközi demócsapat, melyet még 1990-ben alapított Yerzmyey. További tagok: Expirt, Gasman, Habib, Hellboj, TDM és Vavrzon. Ex-tagok: Adam, Mr. Hangman és Smarkoo.

A csapat tagjai büszkék munkáik egyenletes minőségére: a múltban is csapnivaló demókat készítettek és nincs ez másként napjainkban sem. A közönség és a szakértők is egyaránt mindig a legbénább alkotások közé sorolják demóikat. A ZX Spectrum mellett még a PC kategóriában is aktívak.

ZX magazinjuk címe Hooy Mag, mely összesen két példányt ért meg, 1998-ban és 2002-ben.

Még éppen a fordulóponton, 1993-ban jelentkeztek a gyermeteg színvonalú Smok szöveges kalandjátékukkal lengyel nyelven.

Következő alkotásuk illusztrált szöveges kalandjáték. A Droga do Duplandu is se füle, se farka produkció, ráadásul (szerencsére?) szintén csak lengyel nyelvű - bár ígéret van az angol nyelvű fordításra is. A játék 2003-ban jelent meg, de a szöveget még 1994-1997 között írta Yerzmyey. C64 és Atari 8 bit verziója is létezik.

A hasonló kivitelezésű Ucieczka ze spejs-szipu (2003/2004) már csak C64-re és Spectrumra készült el. A címből már sejthető a program nyelve...

Mariusz Wojtysiak lengyel programozó még általános iskolás korban fertőződött meg a Timex 2048 klónnal. A játék után hamarosan programozásba fogott. A Basic-et követte az Assembler és hamarosan csatlakozott az Illusion csapathoz Maniu néven. Majd PC-re váltott, és számítástechnikai tanulmányai után jelenleg az IN-Software Poland programozója.

1994-ben jelent meg Auto Concentration című memóriajátéka, mely lényegében megegyezik a WSS Team hamarosan ismertetendő Change It! programjával, de itt autómárkák jelvényeivel játszhatunk.

A játék az akkor még Austrian Spectrum Club által gondozott Scene+ diszk/kazetta magazinban jelent meg.

Rafal Miazga nevével először 2005-ben találkozhattunk a Spectrum Game Compo kapcsán. Erre nevezett be a Pamela the Zombie Hunter című játékkal, melyben egy tinilányt kell irányítanunk a zombikkal telezsúfolt temetőben. A következő megmérettetés 2007-hez köthető, amikor is a Holidays in Amsterdam című Frogger klónjával jelentkezett az aktuális Mini Game Compo-n.

Majd stílust váltott, és a Chick&Brick elnevezésű Arcanoid-klónnal lepte meg a közönséget ugyanebben az évben. Itt a téglák (bricks) leontása után egy-egy vonzó nő képe (chick) a jutalmunk.

Hasonló jutalmazó elvvel készült a Mockatetris is 2008-ban. Itt a szintek végén olyan játékokból láthatunk a szerző által elkészített rajzokat, melyek sosem jelentek meg Spectrumra. Néhány új alakzattal is gazdagodott a klasszikus Teris-formatár.

A Skyscraper of Doom megint éles váltás a stílusban. Ez a 2009-es arcade-adventure a jövőben játszódik és lényegét tekintve talán a Dizzy-sorozathoz hasonlítható - persze teljesen más grafikával.


A Speccy.pl virtuális csapat célja felébreszteni és aktivizálni a lengyel demoscene-t. Számos régi ismert arc csatlakozott a csoporthoz, mely mintegy összefogja a jelent lengyel Spectrumos aktivistáit.

2013-ban jelent meg Krunel című programjuk, mely a japán Puyo Puyo logikai játék Spectrum adaptációja. Többféle alverziója van: standart ZX+AY, 128K, és Timex 2048/2068, valamint a SAM Coupe-n is elfut. Letölthető . TAP, .DSK (TOS FDD3000, SAM, +3 verzió) és .TRD formátumban is . Célja, hogy legalább három egyező mintát rakjunk ki vízszintesen, függőlegesen, vagy átlósan. Hogy ne legyen uncsi, 16 -féle szett közül választhatunk. A Krunel az első modern játék, amely kihasználja a Timex 2048/Unipolbrit 2068 klónokat. Ezek lengyel és portugál gépek 2 joy porttal és a 128K-stól eltérő porton üzemelő AY-chippel. Speccy emulátor ROM-mal és anélkül ellátott gépekhez is készült külön verzió. A SAM Coupe SSA chipjének zenéjét Ziutek készítette. Ez utóbbi Spectrumhoz is kapcsolható egyébként. A RetroKomp / LOAD ERROR 2013 party-ra jelent meg. Szerzők: kód és design: Tygrys, grafika: Slayer, Ziutek, Cat-Man, Atom, zene: V0yager, Ziutek [speccy.pl], effektek: V0yager.


Droga du duplandu: felejtsd el!

Auto Concentration: találó cím

Mockatetris: újabb variáns

Krunel: logikai játék
Galéria:
Hooy Program
Rafal Miazga
Speccy.pl
Weblink:
Hooy Program: http://hooyprogram.republika.pl/
Mariusz Wojtysiak: http://wojtysiak.w.interia.pl/
Spectrum User Club: http://www.sintech-shop.de/home/spectrum-user-club.htm
Speccy.pl: http://speccy.pl/
Letöltések:
Speccy.pl
Térképek:
R: #1

Magyarország Hungary

A 90-es években elsősorban demóiról ismertté vált WSS Team (Weird Science Software) első játéka 1995-ből való. A Change It! című memóriajátékot Edy és Roger közösen készítették el (Edy: grafika, Roger: gépi kód, a Basic rész közös munka).

Hosszú szünet után 2001-ben alakult újjá a csapat Edy és Pgyuri személyében.

Első közös játékuk a Flash Beer trilógia volt 2003-ban, mely egy C64 klasszikus (Flasch Bier, egyébként Boulder Dash klón) Spectrumos adaptációja.

Speckó betöltővel is rendelkezik a három részből álló "trilógia".

A TV Game már a következő év termése. A 70-es évek "játékkonzolját'" kelti életre jónéhány különlegességgel megspékelve. Egyik ilyen a 288x192 pixel nagyságú, a borderre is kinyúló játéktér, valamint a multicolor üzemmód. Négy különböző játék közül választhatunk: tenisz, faltenisz, foci és hoki.

A Ghost Castles (2005) játék lényege, hogy a rakoncátlan szellemeket begyűjtsük - akár egyedül, akár játékostárssal vagy a Speccy-vel együttműködve (és akkor már nem is kellenek barátok:).

Különlegessége a G-Tech interfész és a ROM-extension nevű magyar fejlesztések támogatása.

A G-Techet Gondos Csaba a Sinclair.hu főkonstuktőre álmodta meg. Lényege, hogy egy Kempston interfész közbeiktatásával analóg joy használható a Spectrumhoz.

A ROM-extension pedig egy 256K-s ROM, mely több, mint 192K extrát tartalmaz a jatékhoz (hosszabb játékidő, digi beszéd stb.). Interface 2-n keresztül csatlakozik a géphez.

Mindkét bővítés jellemzője, hogy sajnos egyelőre ezeket csak ez a játék használja. Remélhetőleg egyre több másik játék és emulátor támogatja majd az eszközöket, hiszen ehhez minden technikai dokumentum a fejlesztők rendelkezésére áll.

A legfrissebb produktum a Wizard of Wor, mely egy klasszikus játéktermi játék konverziója. A 80-as években már megjelent C64-re, Atari 800 és 2600, valamint a jóval kevésbé ismert Bally Astrocade konzolra is. Több, mint két évtized után most végre van Spectrumos verzió is.

Jó hír Edytől: az összes játék freeware és az is marad, igaz ez a jövőben elkészülő játékokra is. Az összes játék megvásárolható kazettán is, ezek ára az előállítás költségeit fedezi, tehát profit nélkül kerülnek értékesítésre.

Pgyuri ezenfelül benevezett egy Basic alkotást Keyhero 50 címmel a 2011-es Crap Games Compo-ra is.


Change It!: találd meg a párját!
Ghost Castles: magyar harverekkel
Letöltés:
WSS Team

Slovenia Slovenia

Matija Kostevc szlovéniai fiatalember 1984-ben kapta meg ZX Spectrumját. Néhány évvel később Basic szöveges kalandjátékával megosztott első helyezést ért el egy országos programozói versenyen (egy öt évvel idősebb résztvevővel osztozott az első díjon, aki egy PC-s adatbázis programot készített).

Még másodikos középiskolás korában írta egyetlen, 1993 után megjelent ZX Spectrum programját, a The Legends of the Land című RPG/stratégigiai játékot. Ezt az alkotást nem adta ki egyetlen kiadó sem. A szerző tehát úgy döntött, hogy 1997-ben az Internet segítségével közkinccsé teszi.

Egy 15 éves fiú képességeihez mérten igen színvonalas alkotás, meg merném kockáztatni, hogy felveszi a versenyt a klasszikus kor hasonló játékaival - bár őszintén megvallva sosem játszottam ilyen stílusú játékokkal, de a kivitelezés mindenesetre jónak tűnik. A szerző az inspirációkat a Lords of Midnight és a Sorderon's Shadow című programokból kapta. A játék Z80 Assemblyben készült.


Legends of Land: színvonalas RPG
Letöltés:
Matija Kostevc

Serbia Serbia

A Tangram Design (Srbislav D. Nesic) eddig egyetlen játékprogrammal jelentkezett a közelmúltban, Sudoku címmel 2007-ben.

Azt hiszem felesleges tovább részletezni, vajon mit is rejt ez a játék. Egyetlen 'különegessége' a dupla betöltő képernyő. Az első Leonhard Euler svájci matematikus és fizikus előtt tiszteleg, míg a második a klasszikus értelemben vett betöltő képernyő.

Mindenesetre elég hosszú játékidőt ígér a 6000 táblás puzzle.

48K-s Spectrumon fut, és ráadásul a kazettás magnetofon formátum mellett elérhető Microdrive cartridge fájlként is.

Nikola Alivojvodic


Sudoku: egész kazioldalas
Letöltés:
Tangram Design

Románia

SuperSoft 1998 és 2002 között adott ki néhány játékprogramot.

A meglehetősen nagy önbizalmat sugárzó név mögött egy akkor 13 éves srác áll, Adam George. Barátja, Ignat Cristian is besegített neki néhanapján.

Adam egy román HC-85-ös klónon kezdte a játékok megismerését 1995-ben. Az események felgyorsultak, amikor egy használt HC-200-as birtokába jutott, mely már floppyval is rendelkezett, nem csak kazettás háttérárral.

Adam jelenleg PC-n alkot: programozó, grafikus és webguru.

Kanyarodjunk vissza a játékokhoz. A minőség 1983-85-öt juttatja eszünkbe, és a játékok sajnos kizárólag román nyelvűek.

A Labirint (1998) egyszerű labirintusos játék. A Pacman (2000) és a Pacman II - Razbunarea Lui Phantom by Super Soft (2001) az ismert játék nem túl sikeres feldolgozása - bár a második rész zenéje egész jó (habár vannak kételyeim az eredetiségét illetően...).

A Printesa din Super Land (1998) és a Regatul Magic (1999) című kalandjátékok sem kimagasló minőségűek, és akkor még ott van a román nyelv...

A Simplex (1998) egy válogatás, melybe több egyszerű játékot zsúfoltak össze, ezek közül menüből választhatunk. Végül az X&O (1999) egy amőbajáték.

Szintén Romániából érkezett a Bothkill című alkotás Marian Cascaval-tól. A 2007-es program megint a hőskort idézi fel: két "sámli" lövöldözgeti egymást. A játék Public Domain.


Regatul Magic: gyermeteg grafika
Galéria:
Super Soft
Weblink:
Supersoft: http://www.supersoft.ro/specy.htm

Spanyolország Spain

Nagy sikerre tett szert a ZX Spectrum Spanyolországban is, hiszen például a Spectrum 128K-t is itt kezdték el forgalmazni. A hőskorban többek között a Dinamic Software ontotta a programokat, mely számos játékost hódított meg. Sokan a Speccy második szülőhazájának is nevezik. Nem véletlen tehát, hogy mind a mai napig érkeznek játékok ebből az országból.

A színvonaluk általában jócskán alulmarad az elvártnak és többnyire csak spanyolul hajlandóak e programok kommunikálni velünk - tisztelet a kivételnek.

Miért is van ez így? A programok nagyrésze, illetve azok "prototípusai" a Bytemaniacos elnevezésű spanyol Basic versenyre készültek, mely egyébént 2003-ban indult.

Ugyanakkor a CEZ Team munkái igazán önmagukért beszélnek: a "128K only" programok megmutatják, mire lett volna képes a jó öreg 128K/128K+2. Hiszen a klasszikus korban szinte kizárólag 48/128K programokat forgalmaztak. Ez azt jelenti, hogy a 128K nagytesó is ugyanazt a játékot futtatta, mint a kisöcsi. Csupán a 3 csatornás hang és az utántöltő részek egyszerre való betöltése jelentette a különbséget. Ezzel szemben A CEZ munkái igencsak kihasználják azokat a képességeket, melyért Sir Clive tulajdonképpen megálmodta a gépet.

Az is furcsa, hogy míg a 80-as években Európa volt a Spectrum terepe, ez áttevődött a 90-es években Oroszországba. Majd egy visszafordulás után, ismét az Európai kontinens Spanyolországa számít az egyik meghatározó helyszínnek.

Az Arkham Soft (Daniel Boxeda Rodriguez és Ferran Queralt) meglehetősen későn szállt fel a Spectrum vonatra. 1993-ban jelentkeztek első kalandjátékukkal (Darkhouse), majd a következő, egyben utolsó játékuk 1994-ben jelent meg.

A Stinett & Sinclair Parapsychologists képekkel illusztrált szöveges kalandjáték a Professional Adventure Writerrel készült és sajnos spanyol nyelvű. A grafika viszont nem is olyan rossz, és az utolsó bájtig kihasználja a 128K-t. A jelek szerint igaz történetet dolgoz fel, az 1800-as évek végének Bostonjába kalauzol el.

Radastan, alias Miguel Angel Montejo programozó Castlevania ZX projekjéről utoljára 2003-ban hallottunk. A NES klasszikus horror platformer játékát még 2002-ben kezdték MSX2-ről konvertálni Spectrumra. Kezdetben csak monokróm és 128K+3 verzióról szóltak a hírek, de hamarosan szárnyra kapott a színes háttér és fekete fehér spite-ok kombinációja, valamint egy teljesen színes verzió megszületése is. Emellett a 128K kazettás verziója valamint a 48K változat megszületése is szóban forgott. Állítólag a zenét is elkezdték konvertálni. Sajnos azóta sincsen semmi hír, pedig a játék képernyői igen sokat ígértek.

A szerző másik két projektje a Berzerk és a Virtua Tennis Spectrumra konvertálása. Az előbbiből a címképernyő, valamint a főhős és az ellenségek sprite-jai valósultak csak meg. A Sega Dreamcsat teniszes játékának konverziója is elakadt, a programozó a Castlevaniát választotta első megvalósítandó játékának. Ha az kész lesz, talán a Virtua Tennis is megvalósul. Tehát sohanapján.

Radastan jelenleg is a Spectrum scene aktív szereplője: a Bytemanicos honlap üzemeltetője, mely az egyik legjelentősebb hírforrás hazájában.

A jelenlegi spanyol csapatok közül kiemelekedik a CEZ Team (Computer EmuZone Games Studio) Egyelőre még csak Spectrumon, Amstradon és MSX-en aktívak, de terveik szerint C64-re, Atari ST-re és Amigá-ra is hamarosan belendülnek. Minden játék ingyen letölthető a honlapról a kazettaborítóval és az instrukciókkal együtt. aki igazi kazettáról szeretné élvezni a játékot, annak is csak a bekerülési költséget kell megtérítenie. Ha minden igaz, hamarosan on-line bótban is teletömhetjük a reklámszatyrot ZX kazókkal.

Egyes játékaik megint igencsak az 1983 és 1985 közötti időszakot juttatják eszünkbe (Alma de Guerreo, Bodorrio Real, Casca Muleas, Castillo Maldit, Galaxy Fighters, Moggy, Pitfall ZX, Run Bill Run, West Gun). E játékok jórésze a Beyker Soft (Sergio Vaquer) nevéhez köthető, aki a CEZ Team-on keresztül értékesíti alkotásait. Ezen alkotások a fent említett Bytemaniacos verseny termékei.

Azonban a Columns (2005), a Phantomas: Saga Ininifty (2006), a Ragnablock (2006), a Nanako in Classic Japanese Monster Castle (2007), a Phantomasa 1-2 (2007), a Cannon Bubble (2007) és a BeTiled! (2007) már megérik a kipróbálást.

Az első egy Tetris-szerű játék eredetileg a Segától a 90-es évekből. Az következő pedig egy jópofa mászkálós játék. A Ragnablock egy igen színvonalas Arkanoid-klón. A hosszú nevű játék egy logikai-ügyességi darab. A Phantomasa 1-2 a kiadó adult kategóriájú arcade-jai. Az utolsó előtti pedig logikai-ügyességi játék, melyet a Puzzle Bobble játékautomata ihletett. A sorban utolsó szintén ebbe a kategóriába sorolható, inspirálója a nagysikerű Bejeweled játék.

Az iLogicAll (2008) ugyancsak egy Picross-klón 100 szinttel és 16x16-os játéktérrel. Akiknek nem elég ennyi szint, a beépített szerkesztővel újabbakat is kreálhatnak és a Computer Emuzone fórumán keresztül meg is oszthatják szerzeményüket (ZX Spectrum Web 2.0;). 128K gépen fut, angol és spanyol nyelvű verziója is van, és elkészült CPC-re is. A JINJ (2008) forgatókönyve sem ismeretlen, számos hasonlóval találkoztunk már. Johnny egy szigeten ébred és semmire sem emlékszik a múltból. A mi feladatunk, hogy a területet bejárva különböző tárgyak begyűjtsünk, mellyel Johnny folyamatosan nyeri vissza az emlékezetét. Sajnos a grafika egyáltalán nem kiemelkedő…

Az I Need Speed 2009-ből egy maximum négyszereplős felülnézeti autóverseny. A versenyzőkből maximum kettő lehet valódi játékos és kettő a CPU által irányított. Több nehézségi szint és többféle bajnokság közül választhatunk. Sajnos azonban a kivitelezés csak átlagos minőségű. Van MSX-verzió is.

A 2003-ban alakult, szintén spanyol Compiler Software is rendszeresen jelentet meg ZX játékokat a mai napig. Ami közös a programokban: nem eredeti ötleteket valósítanak meg, inkább már meglévő alkotásokat dolgoznak fel vagy adaptálnak Spectrumra.

A játékok letölthetőek a honlapról a kazettaborítóval együtt, sőt némely játék forráskódja is hozzáférhető.

A társaság magja háromtagú, falvarez, devil_net, NoP és külsősök segítenek nekik a grafikában, a tesztelésben, ebben-abban. Lássuk akkor a játékokat!

Az Another Brick on the Wall 2 (2005) egy Arkanoid-játék, melynek az első része a Bytemaniacos 2004 Basic versenyét nyerte meg. A második rész 25 szinttel rendelkezik. A ZX Mines (2003) és ZX Mines 2 (2003) Minessweeper játékok. Az első rész Basic-ben íródott, mely a sebességből is kitűnik. A második rész már C-ben és ASM-ben készült. ZX Poker (2005). Ez mi lehet? Igen, a híres kártyajáték Spectrumos adaptációja a virtuális meggazdagodás reményével. A ZX Columns (2005) a CEZ Team által is feldolgozott Sega-féle Columns játék egy újabb variánsa. A Sokoban-t (2006) gondolom nem kell senkinek bemutatni. Mind az angol és a spanyol nyelvű verziók elérhetőek.

Josep Coletas Caubet egy régi visszatérő, aki a 90-es évek elején kezdte írni szöveges kalandjátékait, majd 2004-ben újra felbukkant a most már 5. résznél tartó Extraordinaros Casos del Dr. Van Halen sorozatával.

2005-ben ismét játékírásra adta a fejét, és 2007-re a Codigo Secreto Lucybel című trilógiát adta ki. A játékok mindegyike spanyol nyelvű és freeware.

Az Octocom céget két fiatal, Jorge del Llano és David Mochales alapította. ők a 80-as években ismerkedtek meg a Spectrummal, majd Amigára váltottak. Majd az Internet megjelenésével egyidőben újra elővették a Spectrumot, és a hardverfejlesztések mellett (például 3,5-ös meghajtó a 128K+3-ba) elkezdtek játékprogramokat is gyártani.

A gépezetet a Bytemanicos Basic programozó verseny indította be náluk. Erre nevezték be az Infiltrado 2: Return To Reactor című programot 2004-ben, mely egy igen egyszerű labirintusos-ügyességi játék. A következő évben jelent meg a Deep Scan tengeralattjárós játékuk, mely egy 1979-es Sega coin-op koppintása. A következő alkotások szerencsére már igényesebbek: maximálisan kihasználják a ZX Spectrum színeit, mégha a Basicnak köszönhetően lassúak is. Az Insert Coins egy Skool Daze és Jet Set Willy házasságából született alkotás, míg a Pandemia egy sci-fi köntösbe bújtatott 3D-s mászkálós játék. Végül, az Isotopia egy Atomix stílusú játék 2007-ből.

A Beyker Soft (Sergio Vaquer Montes) a Bytemaniacos verseny felhívására adta be első Basic programját, a Castillo Maldito-t, mellyel rögtön első helyezést ért el.

A sikeren felbuzdulva rengeteg programot írt, ezek jórészét szintén benevezte a versenyre és a kategórián belül elég előkelő helyezést ért el velük

A saját alkotásokon felül a CEZ Team-nek és is az Octocom-nak is besegít ebben-abban.

A Basic mellett még Assemblyben is tervezi újabb programok írását. Játékait a CEZ Team-on keresztül is forgalmazza.

Programjai ABC sorrendben: Alma de Guerrero (2003), Beastie Feastie (2005), Bodorrio Real (2004), Box (2006), Cascamuelas (2004), Castillo Maldito (2003), Dicky Duck (2005), Galaxy Fighter (2004), Maru-ja (2006), Mision Espacial (2006), Pitfall ZX (2003), Run Bill Run (2005), Tiless (2005), Well 2, The (2006), West Gun (2004).

Alvaro Alea Fernandez (alias ALEAsoft) 2003-ban illetve 2004-ben két játékkal rukkolt elő. A Burger Time és a Marte Necesita Vacas is sajnos spanyol nyelvűek és Basic-ben íródtak.

Carlos Monroe Roig, másnéven Compiuter Soft szintén ingyenesen rendelkezésre bocsátotta programjait, melyek 16/48K Speccyn futnak. Sajnos egy kivételével spanyol nyelvűek.

A repertoár: Teleport (2005) és AeroBirds (2006): arcade, PinkBlue (2005) és ZXSimon (2006): táblás játékok.

CNGSoft (Cesar Nicolas Gonzales, Radastan) elsősorban Amstrad CPC-n aktív. A Sinclair-Amstrad rokonságot kihasználva az eredetileg CPC-re készült Justin már elérhető ZX-en is. Az izometrikus 3D játék spanyol, angol és francia nyelven is kommunikál. A program a MadriSX & Retro 2007 kiállitáson debütált.

A spanyol Canadul eddig egyetlen programmal az Astro 2008-cal jelentkezett még 2007-ben. Ez egy logikai ügyességi játék, melyben a klasszikus Jet Pac játékban megismert figurát kell irányítanunk. Amolyan vedd fel és használd a megfelelő sorrendben stílusú. A játék 25 szintet tartalmaz, melyeket jelszóval is betölthetünk a játék elején. Kizárólag spanyol nyelvű, de ez nem okoz problémát a játék során.

A programozást Jose Miguel Ibanez Rodriguez, a szintek összeállítását és a tesztelést Jose Sanroma Prius végezte. A játék instrukcióit a brazil Digital Prawn fordította le angolra.

A Mojon Twins (Benway, na_th_an, WYZ, Anjuel) igencsak aktív Spectrumon manapság. Minden évben több programmal jelentkeznek, nemcsak ZX-re, de kiadták a játékok MSX és Amstrad verzióit is.

Több programjukat a Computer Emuzone Studio égisze alatt jelentetik meg, ezek így megvásárolhatóak eredeti kazettán is.

2007-ben jelentkeztek a BeTiled! című játékkal, mely a Popcap Games népszerű Bejeweled logikai-ügyességi játékán alapul. Több ügyességi-mászkálós játékot is készítettek (Phantomasa 2: In the Land of the Grunge, 2007; Mariano the Dragon in Carpers in Cityland, 2008; Nanako Descends to Hell, 2009; Phantomas Tales #1: Marsport, 2009).

Két játékuk a CEZ Minigames sorozat tagja (Judge Morry vs. Baldo Midget, 2008 és Shoot Redux: Marifrisky Space Warrior, 2008).

A Classic Japanese Monster Castle 3 (2009) egy demostrációs játék, mely a Fourspriter elnevezésű Basic 'könyvtár' lehetőségeit mutatja be. Ez a kiegészítő rutin lehetővé teszi 4 darab 16x16-os sprite mozgatását a képernyőn a háttér ütközése nélkül. Maga a játék egy Dizzy-szerű alkotás, ahol növényeket kell gondozni, majd összegyűjteni. Ahogy megvan a 32 darab növény az üstben, a nagypapi kiszabadul. A megvalósításba besegített Lokosoft is.

A 2009-es Subacuatic és Subacuatic Reloaded az első programok, melyek kihasználják a tervezett Harlequin SE klón által támogatott új, 64 színű üzemmódot (mely remélhetőleg a mezei Spectrumohoz is hamarosan elérhető lesz egyszerű bővítés formájában). Egyenlőre csak emulátoron keresztül gyönyörködhetünk az MSX-színekben … A játékokban Ferdinand W. Templeton-t, a Michigani Egyetem kutatóprofesszorát iránytjuk, aki két ízben merül alá a tenger mélyének a kincsvadászat reményében. Az emuláció mellett sima 128K gépen is fut – igaz, ekkor az extra színek nélkül.

A Sgt. Helmet Zero a következő program, mely támogatja a 64 színű üzemmódot. Ebben a játékban Khartadmocia mocsaras területéről kell kiszabadítani hadifoglyokat, akik ott maradtak a háború után. A program lényege: lőni mindenre ami mozog. Négy szint van, szintenként tíz túszt kell 'begyűjteni'. A program grafikai kivitelezése igen látványos.

A szintén 64 színben pompázó Uwol, Quest for Money játékban célunk összegyűjteni egy piramisszerű épületben (Storm Palace) az összes pénzérmét. Ezt természetesen nem nézik túl jó szemmel az épületben tanyázó szörnyecskék. A játék annyira Euro-konform, hogy még az érmék is Eurók… Érzésre pedig igazi Nintendo-feeling.

A Mojon Twins a 'Coleccion Pretuajo 2010' sorozat bemutatásával kezdte az újévet. Ez három részből áll, mindhárom hasonló kivitelezésű gyűjtögetős-labirintusos játék.

A Lala Prologue egyben 2010 első játéka is. Lala szeretett volna boszorkánnyá válni, ezért beiratkozott Morgana boszorkányakadémájára. Egyik nap, mikor a főboszi távol járt az iskolától, Lala véletlenül kiszórta az ablakon keresztül a mágikus kemikáliákat tartalmazó üvegcséket. A küldetés egyértelmű: összegyűjteni az akadémia kertjében az üvegcséket, miközben elkerüljük a kellemetlenkedő, repkedő lényeket.

A Cheril of the Bosque története a Badajoz dzsungelben játszódik. Cheril, a hétköznapi 'dzsungellány' megunta a mindennapi őserdei életet és a nagyvárosba vágyik. A város 13 napi járóföldre van, Cheril fogyasztása 1 óriásmogyoró/nap, ezért összesen 13 mogyorót kell begyűjteni a sikeres küldetéshez. Ezt nehezítik a kulcsokkal nyitható kapuk, valamint az Eleuterio, a majom által szertehagyott piros dobozok. Ezek ugyanis rendre visszatérnek eredeti helyükre, miután elhagytuk az adott képernyőt…

A sorozat harmadik része a Viaje al Centro de la Napia, melyben Miguelitó-t kell irányítanunk saját csontvázán belül. Összesen tizenkét ceruzát kell összegyűjtenünk, melyet a főhős még az iskolában tuszkolt le az orrán, mielőtt kómába esett. A lényeg ugyanaz: gyűjtögetni és kerülni a kellemetlenkedő lényeket. Ha megvan az összes cerka, főhősünk feléled a rémálommal teli kómából.

A csapat rendszeresen részt vesz a különböző spanyol játékkészítő versenyeken - de erről majd később. Összességében elmondható, színvonalas alkotásokkal jelentkeznek azok számára, akik az adott műfajt kedvelik.

A Cyborg: intrussion 00 is a 2008-as év termése. A Concrete Digital Designs (Joaquim Vidal Uven Tench) a 3D Construction Kit programmal hozta létre.

Rögtön a Castle Master illetve a Driller jut eszünkbe róla. Tehát jól jönne egy turbó Spectrum …

A játék szerencsére kétnyelvű (angol, spanyol) és a szerző még promóciós anyagot is szerkesztett hozzá.

A Digital Brains (Alberto Otero Mato) játéka a kategóriájának megfelelő kivitelezésű Nonocross című logikai játék 2008-ból. A játék eredetije két egymástól független feltaláló, Non Ishida és Tetsuya Nishio nevéhez fűződik, elnevezését pedig az első feltaláló nevéből származtatják. Első adaptációit a Nintendo készítette el GameBoy, Super Famicom és DS konzoljaira Picross néven. Lényege, hogy elővarázsoljuk a rácsban elrejtett ábrát a helyes rácspontok kiszínezésével a megadott számok által.

Második játéka, a Black Horse egy izonometrikus logikai játék. Itt egy ló sakkfiguát L-alakban irányítva kell megoldanunk számtalan pályát. Ebben szeretnének meggátolni minket a más, ellenséges sakkfigurák. Viszont a pályákon vannak minket segítő dolgok is elhelyezve (pl. teleport kapu, plusz élet stb.).

A The Pharao's Shadow című játék is logikai alkotás. Itt színes 'kövek'ket kell kiraknunk az egyes nehézségi szinteknek megfelelő sorrendben.

És most egy kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható játékról. A Karoshi Corporation (Jon Cortazar Abraido, Eduardo A. Robsy Petrus, Daniel Zorita, Francisco Javier Pena, Jose Vicente Maso, Sergio Vaquer Montes) La Corona Encantada című ügyességi játékát a RetroMadrid'09 kiállításon mutatták be ZX Spectrumra és MSX-re. A 14,95 Euróért megvásárolható játékhoz egy mini-CD is jár extra cuccokkal.

A Retroworks csapat röviddel a CEZ GS feloszlása után született. Amikor a csoport elkezdett belülről bomlani, néhány tag a kilépés és a saját utakon járás mellett döntött. A Retroworks tehát egyrészt az ex-CEZ tagokból, másrészt újonnan szerveződött emberekből áll.

A fejlesztések között egyaránt előfordulnak saját ötletek és remakek is. A játékokról készült recenziók igen kedvezőek és a 'közönség' fogadtatása is pozitív. A Spectrum mellett még CPC és MSX szerepel a támogatott platformok között.

Az Internet segítségével néhány külföldi fejlesztőt is sikerült bevonni a játékok készítésébe. A játékokból készülnek 'eredeti' kazetták is.

Első játékuk még a CEZ Team megkezdett fejlesztésének befejezése, a Gommy, Defensor Medieval. Ebben a Gommyland várát támadó ellenséggel kell egyedül felvenni a harcot. Az egyes alszinteket 'főnök'szint zárja. Pagantipaco, a játék programozója és grafikai designere nem az Orc's Attack című játékból merítette az ihletet, hanem egy, a Microhobby magazinban megjelent bepötyögős listából. A ccz80-at próbálta meg tesztelni, aminek az eredménye a kész játék lett.

A Nelo & Quqo and the Last Butifarreisson kalandjátékban célunk Neloval megtalálni és kiszabadítani elválaszthatatlan barátját, Quqot. Ehhez tárgyakat kell gyűjteni, használni és cserélni (az akciót megkönnyíti egy ikon, mely a tárgyhoz kapcsolódva jelez a felső sorban.) A játék nem túl nagy játéktérrel rendelkezik, ellenben eléggé labirintus-szerű. Az ellenségeket átugorva tudjuk elkerülni. 48/128K játék, ez utóbbi gép esetén természetesen szép zenét is kapunk. A grafikát Mikomedes (Juan Carlos Sorianc) és Sejuan készítette, utóbbi nevéhez fűződik a programozási munka is. A zene Mikomedes és WYZ (Vincente Maso) munkája, melyet Mikomedesz lejátszója szólít meg, melyet Utopian illesztett a programba. A kazettaborító Pagantipaco (Fco. Javier Velaso) műve. A kódot MetalBrain optimalizálta. Az angol fordítás Winston (játék) és Metalbrain (betöltő képernyő) munkája-érdeme.

A King's Valley eredetileg egy MSX/MS-DOS játék 1985-ben a Konamitól. A Retroworks 2009-ben készítette el a Spectrum verziót. Ebben a játékban Vick, a manchasteri kalandor próbálja meg összegyűjteni az ókori Egyiptom fáraóinak kincsét több különböző pályán keresztül. Az egyes szintek egyre bonyolultabbak, és a főhős 'munkáját' felszedhető extra tárgyak segítik pályáról pályára. Habár nem elsősorban logikai játék, az egyes szintek megoldása megköveteli a gondolkodást. A kísérőzene első osztályú, a grafika pedig hűen tükrözi az eredetit. A fejlesztés hátteréről annyit lehet tudni, hogy Guillian az MSX verziót fejtette vissza és analizálta. Majd a számára új Spectrumot tanulmányozta, amire írt is egy kezdetleges MSX emulátorszerűséget. Majd a játéktér és a sprite-ok elkészítése következett. Pagantipaco a grafika véglegesítésébe, MetalBrain a kód optimalizálásába segített be.

Úgy tűnik, hogy nemcsak az oroszok készítenek nemhivatalos ZX Spectrum feldolgozásokat. A Mastodon (Francisco Javier Lopez) 2009-es szöveges kalandjátéka, az Aventura A: Planet of Death az Artic Computing Ltd. még 1982-ben kiadott játékának leporolása spanyol nyelven. A játék érdekessége, hogy pont ezt a programot dolgozta fel és írta át orosz nyelvre a Ray Software is még 1996-ban. A kalandjáték azóta több más, modernebb platformon is megjelent.

Jorge Arroyo Gonzalez ('George') Star Trader's Luck című saját kockajátékát a dolgozta fel Makasoft fedőnév alatt. A társasjáték eredetije 2009-es, akárcsak a ZX Spectrum adaptáció. A program meglehetősen egyszerű kivitelezésű, kizárólag szöveges felületet használ. A szabályok elérhetőek spanyol és angol nyelven egyaránt.

A Relevo Videogames játékfejlesztő közösséget Jon Cortazar, a Karoshi Corporation ex-tagja alapította 2009. júliusában. Elsődleges céljuk a profi minőségű játékok fejlesztése 8 bites platformokra, elsősorban MSX-re, de a más géptípusokra való portolást is vállalják. A produktumokat fizikai és virtuális formátumban is terjesztik az Internet segítségével. További célként tűzték ki a 8 bites platformok népszerűsítését és megismertetését szélesebb körben.

Első saját alkotásuk, az Esta en la Caja egy illusztrált szöveges kalandjáték, melyet az Elige tu Propia Aventura 2009 Contest versenyen mutattak be. Egyenlőre csak spanyol nyelvű, de várható az angol fordítás is.

Ring a Mojon Twins „La Churrera” motorját használta fel az Axel K. and the Lost Bills játékhoz. A 2013-as platformjátékban Axelt, Daraxia fiatal lakóját irányítjuk. Hősünktől a gonosz madarak ellopták a számláit. Egészen véletlenül másnap a Gazdasági Minisztérium auditot jelentett be. Mint kiderült, az egész ügy mögött Mr. Burnstoro, a gonosz gazdasági miniszter áll. Indul tehát a kaland, 44 szinten keresztül kell összegyűjteni a 15 számlát az Alex Kidd-szerű játékban. 48K üzemmódban támogatja az AY-zenét is.

A Dantoine Retro Studios első játéka a Justin and the Lost Abbey. A csapat a Kandor Graphics S. L. alkalmazottaiból ad hoc alakult, miközben a Justin and the Knight of Valour animációs filmen dolgoztak éppen. A 8 bites játék ötlete David Colmenero (D_Skywalk) és felesége, Nuria fejéből pattant ki. A kollégák és a nagyfőnök rábólintottak a kezdeményezésre. Így Justin pixelesedni kezdett, ahelyett, hogy milliónyi polygonból álló PC/konzol hős lett volna. Mindezt 2013-ban! A játék több, mint 40 képernyőből álló La Churrera játék. Justin célja megkeresni a három kard-darabot, és ezeket egyesítve igazi lovaggá válni. A játék fejlesztésébe egyébként a Mojon Twins is segített, kiemelve na_th_an-t. A stáblista, mint a filmek esetében a végére került. Design és koncepció: Nuria Jimenez és D_Skywalk; fejlesztés és grafika: D_Skywalk; zene: Jose A Chacon (aka: Chanky); borító terv: Oscar J. Vargas; morális támogatás és fordítás: Federica Mastrullo és Ana Trout.

Az Escape from Asylum játék egy 48 órás game coding compo terméke. Az alkotás helye és ideje így nagyon könnyen meghatározható: 2013 november 29 és december 1., Sevilla, az Espacio La Mirada Rota nevű kulturális intézmény. A játék maga egy körökre osztott kalandjáték, melynek célja megszökni egy elmegyógyintézetből. A zene Sergeeo, a kód D_Skywalk, a grafika és koncepció Jack Shadow és D_Skywalker munkája. Ez is a La Churrera motort hasznosítja, azonban eléggé eltér a stílusa az eddigiektől, ez azt hiszem nyilvánvaló.


Stinett and Sinclair: kicsit késve érkeztek...

Castlevania: nincs hír 2003 óta

Cannon Bubble: mint a játékteremben

ZX Columns: Sega-átirat

Insert Coins: Basic kalandjáték

Justin: egyenesen CPC-ről

Astro 2008: régi ismerős a Jet Pac-ből

Subacuatic R: 64 MSX szín

Cyborg: a'la Castle Master

Nonocross: japán puzzle

La Corona Encantada: klasszikus arcade

Gommy, Medieval Defender: egyedül a tömeg ellen

Aventura A: most már spanyolul

Esta en la Caja: kaland a középkorban

Axel K. and the Lost Bills: Alex Kidd ZX

Justin Lost Abbey: küldetés a kardért

Görögország Greece

ZX Spectrumra a Sega/US Gold sosem készítette el a híres Sonic játék átiratait. Ugyanez volt a helyzet a Commodore 64 esetében is.

A cégek ugyanis azt akarták, hogy a Sega MegaDrive jobban fogyjon, és így tulajdonképpen a Sonic adja el a gépet. A 16 bites mikrók és konzolok térhódításával pedig amúgy is kifelé táncoltak a 8 bites piacról.

A Sonic sorozatot ezért vette elő Anestis Koutssoudis, a Görög Spectrum Klub egyik meghatározó tagja. Nagyon dögös intrók és szép háttér- valamint átvezető grafikák láttak napvilágot a játék folytatásaiból.

A szerző a forráskódot és az elkészült részeket szabad hozzáférésűvé tette a mihamarabbi elkészülés reményében. Tervei szerint a játék -az előzetes képekkel ellentétben- monokróm lenne, hiszen csak így biztosítható az eredeti verzió dinamikája.

A grafika elkészítésébe bevonták Andrew Owen-t is (a ZX Spectrum SE klón tervezőjét). James McKay, az X128 emulátor szerzője pedig a Sega Master System zenéjét konvertálta át Spectrumra.

Anestis egyébként kezdetben a Mega Drive grafikáját kezdte konvertálni Spectrumra, majd átnyergelt a szintén 8 bites Master System konverziójára. Andrew csatlakozása után teljesen újrarajzolták a grafikát - és állítólag az egyik leggyorsabb ZX Spectrum játék lett. A tervek szerint 48K-n is futott volna, utántöltős verzióban.

A Speccy adaptáció ötletére a Sega egyenlőre nemet mondott, de nem zárkózott el véglegesen a megvalósítástól.

2001-ben feladta a játék fejlesztését. McKay és Owen 2012-ben kiadták a Sonic Slideshow-t, mely az SMS zenéjét kombinálta a Sonic ZX elkészült grafikáival.

Anestis jelenleg a Xanthi nevű antik görög város virtuális 3 dimenziós rekonstruálásán dolgozik.

A másik görög újdonság, a The Amazing Rocketeer szintén Segás hasonlóságot mutat. A szerzőnek, John Fotounak soha nem volt eredeti Spectrumja, emulátor segítségével hozta össze az arcade platformjátékot.

Igazán színvonalas, színes és dinamikus grafikát használ a játék, melynek a jövőben több szintje is várható (jelenleg 5 van kész). Tényleg megéri kipróbálni!


Sonic: soha nem lesz készen
Amazing Rocketeer: Sega hasonlóság
Letöltés:
Anestis Koutsoudis

Olaszország Italy

Bolonga lakosa, Marcello Zaniboni egyetlen tic-tac-toe játékkal rukkolt elő 2005-ben, ennek címe: AI Tic Tac Toe. A játék C-ben íródott és 48K Spectrumon fut. A grafikát Luciano "Lucky" Costarelli készítette hozzá.

Különlegessége, hogy játék közben a Speccy tanul: megtanulja a vesztes lépeseket (eltárolja a memóriában) és a későbbiekben elkerüli azokat. A végén eljut odáig, hogy nem lehet megverni, hacsak ki nem fut a memóriából... Az igazat megvallva egy kicsit sokat gondolkozik a gép, mielőtt a válaszlépéseket megadná, és valószínű, hogy ez az időmennyiség egyenes arányban nő a tanulással.

Marcello hobbijai a freeware programocskák fejlesztése, valamint a gitározás.

Honlapjáról több freeware program is letölthető. Jelenleg szofver-fejlesztőként dolgozik a latin ZX Spectrum+ tulaj.

Paolo Ferraris már a 80-as években elkezdett Z80 assemblerben kódolni. Mivel a kazettákon kívül nem volt más háttétár, ezért az emulátorok és a cross-assemlerek megjelenéségig halasztotta a ZX Spectrum játékok fejlesztését.

A honlapjának címen elérhetőek a Mini Game Compo-ra készült alkotások. Állítása szerint a kód optimalizálása a megfelelő méretűre tízszeres időt vesz igénybe a játék megírását követően.

A 2002-es évben három darab 1K-s játékot nevezett de. Az 1Kaniod egy Arkanoid klón 16 szinttel. A Shisen1K egy Mahjongg-szerda táblás játék. A Spectris természetesen egy újabb Teris-klón, ahol 128K-s gép szükséges az AY-zenéhez. A Snake1K a Snake Race játék megfelelője: két kígyó és egy pattogó labda a főszereplők. A feladat: megenni az almákat és kimenekülni a labirintusból.

A 2003-as évre csupán a Maziacs1 című labirintus játékkal jelentkezett az 1K kategóriában. A főhős a labirintus bejáratánál (kijáratánál) áll egy karddal felfegyverkezve. A cél összegyűjteni a kincseket és visszatalálni a bejárathoz. Persze a szörnyek (maziac-ok) ezt nagyon nem szeretnék...

A következő évben a 4K Race autóversennyel meg is nyerte a a compót, igencsak megérdemelten. A grafika Luciano Costarelli, a zene Mario Prato, a Chrome klón készítőjének munkája.

2005-ben jelent meg a program felújítása, 4K Race Refueled címmel, valamint a beszédes című ZX Sudoku is 6 különböző táblával.


Alessandro Grussu 1973-ban született Messinában. 10 éves korában kapta meg Spectrumját, mellyel belépett a digitális világba. A helyi egyetem filozófia szakának elvégzése után a sorkatonai szolgálat következett polgári szolgálatos civilként. Majd egy számtek boltban kezdett dolgozni.

2001 óta tanítással foglalkozik de a fotózás, mint művészeti kifejezés is megmaradt, rendszeres kiállításai is vannak.

2012-ben írta meg a Spectrumpediá-t, az 'ultimate' ZX Spectrum enckilopédiát. Az egyenlőre csak olasz nyelven elérhető könyv az Universitalia kiadó gondozásában jelent meg a ViGaMus - VideoGame Museum of Rome égisze alatt. Egyébként PDF-ben letölthető például a a World of Spectrumról, vagy a szerző honlapjáról is.

A Lost in my Spectrum játék Grussu első alkotása, amellyel elkezdte a Jonathan Cauldwell-féle Arcade Game Designer játéktervező használatát abból is a 3.2-es verziót. A játék egyébként a Firenze Vintage Bit 2012 rendezvényre készült, amelyen a szerző maga sajnos nem tudott részt venni. Az elkészítéshez nagy segítségére volt Paul Jenkinson 'tutorial' oldala is. A játék maga egy 48/128K Manic Miner klón, 17 szinttel. A 128K verzió egy üdvözlő képernyővel és két AY-effektel gazdagabb. A 'végső' bugfixelt, módosított verzió jelenleg a v1.4, angol és olasz nyelvű verzió is van a TAP/TZX fájlokból.

Az Apulija-13 (aka Apulija 13) a szerző második játéka, melyet a LIMS során szerzett tapasztalatokkal egészített ki. A játék az Apulia Retrocomputing 2013 rendezvényre készült el. Ez is többnyelvű, mind a játék, mind az instrukciók elérhetőek angol, olasz, német és spanyol nyelven is. A játék műfaja 'túlélő horror', akció, kaland és stratégia keveréke, amolyan Laser Squad módra. A játékban Jonlan-t, a főhőst irányítjuk, aki az A-13 nevű sziklás kisbolygón kényszerlandolt. Feladata több részből áll. Elrabolni az Omni cég által készített adatlemezt, mely egy tömegpusztító fegyver terveit rejti. Majd elhelyezni egy időzített bombát a bázison. Végül megtalálni a tartalék nanoreaktort, mellyel feltöltheti az űrhajót és elmenekülhet a helyszínről. A 128K verzió egy üdvözlő zenével és három effektel gazdagabb. Jelenleg az 1.3-as revíziónál tart és TAP, TZX, DSK valamint TRD fájlokként tölthető le.

Az első igazi multi-level AGD játéka a Funky Fungus (2013). A háttérsztori a következő. Fungliand lakói (a gombák) békésen élik mindennapjaikat. Majd egy napon a főgonosz, Seto Taisho 'hadseregével' el akarta foglalni a földet. A megmentő ki más, mint Funky Fungus. Dobócsillagja segítségével menti meg a település lakóit a világ több országának folklórjából válogatott ellenségek elől (amit azonban előbb meg kell szereznie). A játék 41 képernyős (4 világ x 10 képernyő, plusz a főgonosz). Teljesen nemzetközi, hiszen olasz, angol, német, spanyol és portugál nyelven is játszható. Ráadásként többféle kazetta formátumban, valamint +3 diszk és TR-DOS lemezként is elérhető. A játék standard AGD színvonal (v3.4), ami kiemeli, az az összekötő képernyők alkalmazása. Csak 128K kompatibilis.

Az újfent 2013-as Cronopios y Famas az AGD 4.3-as verziójával készült, mégsem arcade, inkább (dinamikus) kalandjáték. Ihletője a megegyező című könyv, Julio Cortazar argentin író munkája, mely rövid történeteket tartalmaz a két teljesen eltérő, komplementer személyiségű emberekről. A 48/128K Spectrum mellett az argentin Czerweny Electronica klónjain is működik – csak stílszerűen. Ez is elérhető hat nyelven (olasz, angol, francia, német, spanyol és portugál), hagyományos és turbó formátumban letölthető (TAP/TZX, v1.0) és a doksik is rendelkezésre állnak. A cél megtalálni a főhős Cronopios lakáskulcsát.

Az Al's Double Bill a két első játék, bővített kiadása, mely 128K-s gépen fut. Egyszerre töltenek be és egy menüből választhatunk. A Lost in my Spectrum Versione Estesa (Extended Version) már 4 szinttel többel rendelkezik. További újdonságok, hogy 9 életünk van 7 helyett. 5 új sprite, 10 új blokk grafika és egy új betöltő és játék vége képernyő is helyet kapott. Az Apulija-13 Director's Cut is az eredeti kibővítése. Mivel az eredeti elkészítési határideje újév volt, és 48K-ba kellett beleférnie, kompromisszumként született. Ez most megszűnt. Itt is kapunk 5 életet a 3 helyett, és 5 új helyszínt találunk. Szinte minden objektum új helyre került. A betöltő képernyő is módosult, valamint egy alternatív befejezés is létrejött. A szokásos olasz, angol, francia, német, spanyol, portugál nyelven elérhető, TZX, TAP és TRD formátumban. Az AGD 3.5-ös és a SEUD 1.0-ás verziójával készült, mely utóbbi egy rejtett mini játékot is takar egyben.


Gabriele Amore (GabAm) nem tud kódolni, mégis játékkészítésre adta a fejét. Ehhez kiváló segítséget nyújtanak neki az Arcade Game Designer és a Classic Game Designer.

Bemutatkozó ADG játéka, a Donkey Kong Reloaded a Nintendo 1981-es arcade klasszikusának újabb átirata ZX Spectrumra. Dave Hughes, a CDG alkotója is besegített a 'front end' munkába. A feladat is ismerős: Jumpman-nal (későbbi nevén Márió) kell megmenteni a Lady-t (Pauline) az óriásmajom Donkey Kongtól.

A Pitfall III: Wrath of Kingrock tisztelgés a szerző nagyratartott játéksorozata előtt. A Pitfall! (1983) és Pitfall II: Lost Caverns (1984) eredetileg Atari 2600 konzolra készült el. Az első részt nem portolták a Spectrtumra, de ezt pótolta a spanyol Beyker Soft egy Basic alkotással 2003-ban. A játék túlmegy az AGD lehetőségein, mivel Amore – Cauldwell segítségével – belepiszkált a kódba is. Így az ellenfelek már nem csak fix pályán mozoghatnak. Ennek köszönhetően a főhős sem egy sima 'jump and run' figura, de más mozgásokra is képes. Elég gyors az eddigi AGD játékokhoz viszonyítva. Dave itt is besegített.

A Cattivik című alkotásban Franco 'Bonvi' Bonvicini antihősét, a mindig feketében járó, csatornában élő tolvaj Cattivik-et irányítjuk. Amore a dizájn, grafika, zene és effektek valamint a tesztelés munkafolyamatait végzte. Grussu a Basic programozásra, adatblokkok elrendezésére, és szintén a tesztelésre fordította idejét a menü effektjeinek kidolgozása mellett. A játék három szintes: egy csészét, egy keresztet és egy gyémántot kell ellopni az egyes szinteken. Minden szinten elgondolkoztató ügyességi-fejtörő feladványok várják a játékost.

Az Oh La La! egy igen nehéz arcade platformer, melyben egy folyton ugrabugráló szivacsot (?) irányítunk. A cél összegyűjteni a tárgyakat, az ellenségeket ügyesen kikerülve. A játék 'nyitott'. Ez azt jelenti, hogy Amore nyitva hagyta az AGD tervezés lehetőségét. A címképernyőn Entert-t nyomva elkezdhetjük saját magunk módosítani a játékot.

Az előző játékok kedvező fogadtatása után Amore a Classic Game Designert használta a Push'n'Chase program megalkotásához. A betöltő és intro képernyő magának Dave Hughesnek munkája, aki ráadásul tesztelt, tanácsokat adott, CDG-t tweakelt és összeállította a játékot is. A zene Neil Parsons, a Program: bytes: 48k blog tulajdonosának műve és az első játékzene is egyben, amit készített. A játékban egy sárga bulldózerrel kell csapdát állítani az ellenfeleknek. A CGD műfaján belül szórakoztató játék.


AI Tic Tac Toe: lassan gondolkozik
4K Race RF: tényleg csak 4K
Apulija-13: túlélő horror
Funky Fungus: a világmentő
DKR: újabb adaptáció
Cattivik: Dizzy in black
Letöltés:
Marcello Zaniboni
Paolo Ferraris
Alessandro Grussu
Gabriele Amore
Térképek:
Alessandro Grussu: #1, #2, #3, #4,
Fórumok:
Alessandro Grussu: #2, #3, #4, #5

Uruguay Uruguay

Első olvasatra talán extrémnek tűnhet dél-amerikai ZX Spectrum játékokról olvasni. Persze aki ismeri a Spectrum történetét, az biztosan hallott már a brazil MicroDigital cégről, mely ZX80, ZX81 és ZX Spectrum klónok gyártásával foglalkozott - így már nem is annyira furcsa a sztori.

A Spectrum klónok hasonlóan nagy sikerre tettek szert Uruguayban is. A tulajok modemen keresztül tartották a kapcsolatot egymással. Sőt, az országban egy teljesen új fejlesztés is napvilágot látott: a Hilow nevű nagysebességű kazettás egység. Ebből csupán néhány darab készült el és sajnos nem terjedt el szélesebb körben.

Gustavo Brown Rodrigez mindkét alkotása 2003-ból - Mastermind és SpecTRIS - ismerős logikai játékok feldolgozása. Ezek is a Bytemaniacos résztvevői voltak. A SpecTRIS érdekessége, hogy érzékeli az adott géptípust (48K vagy 128K) és ennek megfelelően "kétféle" játékot játszhatunk: a 128K-s verzió némileg gazdagabb grafikával rendelkezik.


SpecTRIS: ezúttal Uruguay-ból
Letöltés:
Gustavo Brown Rodrigez

Argentína Argentina

1987 óta foglalkozik ZX Spectrum programok fejlesztésével a World XXI Soft Inc (Ariel Ruiz). Eddig nem túl sokat hallhattunk róla, köszönhetően a távolságnak. De weblapja segítségével rögtön elérthető közelségbe kerültek programjai.

Az eredetileg spanyol nyelvű játékokat a legtöbb esetben kiegészítette az angol nyelvvel is. Ugyancsak kétnyelvű (angol-spanyol) dokumentációt is készített az összes programhoz.

Alkotásait részben Basicben és gépi kódban, részben pedig saját készítésű játékfejlesztőjével a Videogames Design System-mel készíti. Ez utóbbi hamarosan elérhető lesz honlapjáról. Játékait négy csoportba sorolja.

A legelitebb a Platinum Series, mely két fejlesztés alatt álló játékot, a Carlos Michelis 4-et valamint a Thieves School (Escuela de Ladrones) című alkotásokat takarja. Az előbbi kalandjátékot még 1994-ben kezdte fejleszteni, míg az utóbbi ügyességi kategóriába tartozó játékot 2000-ben kezdte el. A Thieves School (spanyolul: Escuela de Ladrones) külön említést érdemel. Ez a 2008-as alkotás, melyben két rablótanoncot irányítunk (Courage és Mist) már tényleg nemzetközi. Miért is? Egyrészt, mivel a különálló intró az orosz játékokat idézi. Továbbá, a játék felkínálja a spanyol illetve az angol nyelvű kommunikációt. Zenéjét a cseh Factor 6 szerezte. És ha még ez sem lenne elég, a kazettás formátum mellett elérhető .TRD fájlként is. Egyébként kereskedelmi termékről van szó, mely 'fizikai formátumban' (kazetta) szerezhető be a Compiler Software-től. A virtuális formátumok (.TAP, .TZX, .SCL, .TRD) pedig a szerző honlapján keresztül.

A Gold Series egyetlen autós ügyességi játékot, a Streetmania 2008-at tartalmazza. A meglehetősen egyszerű játék meglepően jól kidolgozott autókat vonultat fel.

A Silver Series tagjai már érezhetően gyengébb minőségűek. A Blue Hellfire a Kék Villám film alapján készült el. A Galactron egy viszonylag szép grafikájú vertikális shoot'em'up nem sok mondanivalóval. A G. I. Tech és a Kung Fu 2 egyaránt egyszerű kivitelezésű játékok.

A Bronze Series két programja, a Cowboys 2 és az Off-Shore Racing pedig a lehető legegyszerűbb kivitelezésű Basic játékok.

A szerző ígérete szerint hamarosan még több és jobb minőségű játék fog megjelenni, ezért érdemes szemmel tartani a honlapot.


Streetmania 2008: szép autók...
Thieves School: nemzetközi együttműködés
Galéria:
World XXI Soft Inc
Weblink:
World XXI Soft Inc: http://ws.vtrbandaancha.net/
COMPILER SOFTWARE!!!!!

Crap Games Compo

A Crap Games Competition története egészen 1996-ig nyúlik vissza. A comp.sys.sinclair (az egyik legjelentősebb Spectrumos newsgroup) ekkor határozta el az azóta minden évben megrendezésre kerülő verseny lebonyolítását.

Az ötletet a kereskedelmi forgalomba hozott "béna" játékok inspirálták, ezek közül is leginkább a Cascade Casette 50 című válogatás.

Mint a név is mutatja, a benevezett játékoknak valamilyen vagy több szempontból is "bénának" kell lennie (grafika, irányítás, zene stb.).

Érdemes kipróbálni néhány játékot, és kiderül: a programozói kreativitás tényleg nem ismer határokat.

Weblink:
Crap Games Compo: http://www.mattrudge.net/cgc2006/about.html

Mini Game Compo

Mini Game Compo megrendezése 2001-re datálódik. A verseny lényege, hogy az adott kategóriában (512bájt, 1K, 4K, 8K) kell a lehető legtöbbet kihozni a jó öreg 8 bites mikrókból és konzolokból. Nem csak a Spectrum versenyez, de az Amstrad, Commodore, Oric, MSX, TI, Coleco, Sega és a Nintendo is.

A játékok témája nincsen megkötve, egy adott méretkategórián belül versenyezhetnek a különböző géptípusok legkülönfélébb játékai. A programok többsége public domain.

A ZX Spectrum játékok természetesen folyamatosan jelen vannak a megmérettetésen, hiszen az egyik legelterjedtebb mikró volt Európában. Ami talán érdekes: a laikus azt hihetné, hogy a legmezeibb 16K-s Spectrumon is futnak ezen alkotások (a méretből kiindulva). Ennek ellenére a játékok jórésze csak 128K-n működik. Ennek oka a különböző tömörítő eljárások, overlay technikák és egyéb trükkök alkalmazása. Persze azért találunk a gumibillentyűs ősön is elfutó játékot.

Úgy gondolom, a játékokat látva sok mai "programozó" tanulhatna, mit lehet kihozni néhány kilobájtból. Nem csak a Spectrum játékokat érdemes tanulmányozni, a konkurens géptípusokra is nagyon meggyőző alkotások születtek.

Néhány kiemelkedő alkotás: Scrolly Stack (2003.), zblast SD (2003.) - ezek Russel Marks játékai, B.A.R.F. (2004.) és 4K Race refueled (2005.)


Scrolly Stack: szórakoztató játék
Galéria:
Mini Game Compo
Weblink:
Mini Game Compo: http://www.ffd2.com/minigame/

Bytemaniacos

A már tárgyalt spanyolországi Bytemaniacos versenyt 2003 óta rendezik meg évente. Erre nevezni kizárólag Basic-ben , illetve Basic+Assembler kombinációban íródott programokkal lehet. A két kategóriát természetesen külön díjazzák.

Az alkotások színvonala többségben igen gyenge, de azért van néhány üdítő kivétel is (Cotton ZX - 2003, Fireman - 2005, Insert Coins - 2005, Pandemia - 2006 - ez utóbbi kettő az Octocom már méltatott alkotása). A programoknak az eredeti ZX Spectrumok valamelyikén (16K-128K+3-ig) kell futnia.
A verseny díjazása valamilyen retro cucc, mint például egy SNES konzol, vagy éppen egy ZX Spectrum 128K+3. A programok spanyol nyelven kommunikálnak.

A verseny honlapjáról letölthetők a programok, némelyik progi forráskódja, térképe és leírása is rendelkezésre áll.


Cotton ZX: szép grafika
Galéria:
Bytemaniacos
Weblink:
Bytemaniacos: http://www.bytemaniacos.com/

Spectrum Game Compo

A 2005-ben meghirdetett Spectrum Game Compo célja az volt, hogy elősegítse új ZX Spectrum programok megszületését. Basic és gépi kódú játékokat is elfogadtak. Ugyanígy részt vehettek egyéni programozók és csapatok is a megmérettetésen.

A beküldött programok között találunk ügyességi, logika és kártyajátékot is. Néhány cím már ismerős lesz a cikkből.

Az alkotások: Phibian - Jonathan Cauldwell, HOT-K - Guillermo Castares, BASIC Rally - Radastan, Pamela the Zombie Hunter - Rafal Miazga, Harry The Magical - C. M. Gilles, Klaverjas - Dr. BEEP, 4 on a Row - Chris Born (Crisis), On The Burgle! - XFAWorld.

Galéria:
Spectrum Game Compo
Weblink:
Spectrum Game Compo: http://www.ojodepez-fanzine.net/network/sgc/index.php

Oneliner Contest

A szintén már említett holland Dr. Beep hívta életre 2007-ben az egysoros Basic játékok/utilik versenyét az Oneliner Contest-et.

ő maga már a 80-as évektől kezdve ír egysorosakat, és egész szép gyűjteményre tett szert. Nem szükséges részletezni, milyen nagyszerű kezdeményezés ez manapság, amikor már a gigabyte-oknál tartunk.

A versenyre egészen 2007 végéig lehet jelentkezni és a fődíj egy ZX-PC kártya. Eddig számos jelentkező küldte be alkotását. Van köztük Spacetrip, farkába harapó kígyó, falbontó, nyerőgép, Moon Lander és Space Invaders játék is. Dr. Beep a honlapján rövid kommenteket is fűz a játékokhoz, hogyan lehetne még rövidebbé tenni azokat.

A résztvevők közül az angol-brazil Digital Prawn annyira rákapott az egysorosokra, hogy külön honlapot is szentelt egyre növekvő számú alkotásaik számára.


Egyéb játékok

Természetesen több más program is jelent meg a fent felsorolt csoportokon kívül.

És akkor még nem is beszéltünk azokról a játékokról, melyeket egyik játék-adatbázisban sem regisztráltak és ott vannak valamelyik ftp-szerveren, lemezújság mellékleteként pihennek, esetleg a szerző saját gépén, vagy a padláson vannak és néhány ismerősön kívül senki nem látta ezeket az alkotásokat.

A friss, ropogós, orosz programok sokszor elsőként a fórumokon jelennek meg, csak ezután katalogizálja őket a ZX Forvever és a Virtual TR-DOS.

További forrásai az ismeretlen programoknak a helyi Speccy klubok honlapjai. Ki tudja, hogy miért nem veszik a fáradtságot a játékok WOS-ba való elküldésének...?
Hasonló lelőhelyek a programok szerzőinek weblapjai is, ahol gyakran találkozhatunk addig ismeretlen játékokkal.

A nosztalgiahullámnak köszönhetően sok régi csapat veszi elő az 1993-1995 között félbemaradt játékait, hogy befejezze azokat.

Sokan régóta hiányolnak olyan játékokat is, melyet hosszú ideje csak ígérgetett a szaksajtó, de a híreken és az esetleges screenshootokon kívül nem sok mindent tudunk róluk.

A legjobb példa talán a The Last Ninja illetve a Giana Sisters. Azt tudjuk, hogy nem lehetetlen elkészteni a Spectrum verziót, hiszen C64-re is megjelentek, sőt a LN "folytatása" Spectrumra is. De hol vannak ezek a félkész játékok? Valaha nekilát befejezni valaki ezeket? Vagy nem is léteztek egyáltalán? A válasz: sajnos valószínűleg örökre a süllyesztő mélyén maradnak.

Azért van pozitív ellenpélda is. Az Abzac magazin játéka, a Vera című kalandjáték fél évtized pihenés után végre elkészült. Ez először a Te Játékod második fordulóján jelent meg 2003-ban, mint demó, majd a végleges (ám súlyos, a végigjátszhatóságot lehetetlenné tevő bugot tartalmazó) verzió a Chaos Costructions partin volt megvásárolható 8 dollárért. Azóta egyébként a honlapról letölthető a végleges, már 'fixált' változat is.


Vera: öt év múlva elkészült
Galéria:
Vera
Weblink:
ZX Forever: http://www.zx-f.ru/Main.htm
Best of new ZX Soft: http://www.zxfiles.tk/
Vera: http://vera.retropc.ru/